Monthly Archives: април 2017

У петак излази књига “Преко прага“ Владике Григорија

У издању београдске издавачке куће „Лагуна“, у петак, 28. априла, излази књига Његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија „Преко прага“. Ријеч је о збирци прича које говоре о судбини малих људи у херцеговачком поднебљу с краја бурног 20. вијека.

„Којим год путем да кренете кроз овај крај, једва ћете срести човјека, било које вјере или нације. Ипак ту и тамо сретнете понекога. Осим препланулог лица и кошчате грађе, која краси све једнако, било које вјере да су, на вас ће утисак оставити очи ових људи. Након дужег посматрања чини се да су то очи пуне бола“, један је од одломака из књиге.

У најави издавачке куће „Лагуна“ наводи се да меланхоличном збирком прича „Преко прага“ владика Григорије несумњиво улази у ред даровитих писаца из БиХ, који својом прозом наставља најбољу традицију приповједача на српском језику, од Петра Кочића до Зуке Џумхура, Иве Андрића или Меше Селимовића.

Из „Лагуне“ истичу да, када пише о појединачним судбинама савременика, њиховим несрећама, неспоразумима и заблудама, болестима, биједи и странпутици, владика Григорије издваја најсвјетлије тренутке њиховог живота и налази најдрагоценије црте њиховог карактера, а када пише о лопти, смијеху, возовима, о бригама, мору или манастирима, оживљава заборављене или испражњене просторе, предјеле и расположења свог ратом опустошеног поднебља.

„Изванредан психолошки портретиста, ауторски глас у овој књизи уздиже се изнад злосрећних подјела у народу, прелазећи преко уског и себичног прага своје куће, вјере и нације, и даје нам сваким ретком своје прозе на знање да ће се угледати на Андрићеву мисао `Највећа планина коју човјек мора прећи је праг његове сопствене куће`“, наводе из „Лагуне“.

Владика Григорија, осим архипастирског рада, бави се и писањем, а до сада је објавио „Долази час и већ је настао“ /бесједе и разговори, 2004/, „Лазар“ /новела, 2008/, „Прича о старом краљу“ /новела, 2009/ и „Радост живота“ /колумне, 2010/.

Посјета мјестима страдања Срба, Хрвата, Јевреја и Бошњака

/СРНА/ – Чланови Међурелигијског вијећа БиХ посјетили су данас мјеста страдања Срба, Хрвата, Јевреја и Бошњака на локалитетима Казани код Сарајева, Крижанчево Село и Крушчицу у општини Витез, те Корићанске стијене у општини Кнежево.

У Крижанчеву селу молитву је служио кардинал врхбосански Винко Пуљић, док је у Крушчици молитву служио предсједник јеврејске општине у Сарајеву Борис Кожемјакин. На Корићанским стјенама молитву је предводио замјеник поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеин Смајић. Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије је јутрос на локалитету Казана служио молитву сарајевским Србима убијеним током посљедњег рата. 

Пред одлазак на Казане, владика Григорије који је и администратор Митрополије дабробосанске и предсједавајући Међурелигијског вијећа, рекао је да креће на ходочашће да би се одала почаст свим жртвама и да тај пут треба прећи у тишини. 

У делегацији Међурелигијског вијећа БиХ били су и изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, који је поздравио организовње заједничког обиласка стратишта и изразио наду да ово неће бити последњи пут. 

Миинистар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац рекла је да обилазак стратишта представља историјски дан за БиХ. 

„Признање, осуда и сјећање на невино страдале жртве је једини начин да генерацијама које долазе обезбједимо стабилну и сигурну будућност“, рекла је Боровчева. 

Она је истакла да су данашњим заједничким обиласком стратишта вјерски лидери, али и сви који су данас били са њима на најбољи начин личним примјером свим грађанима БиХ показали на који начин се треба опходити према жртвама, али и једни према другима. 

Министар за људска права БиХ сматра да је данашњи обилазак стратишта својеврстан час историје који је све подсјетио на погубност и бесмисао сукоба али и предствља опомену да се никад и никоме такво зло не понови. 

„Сматрам како је вријеме да и политички лидери заједно почну обилазити стратишта. То ће бити начин да се на личном примјеру покаже воља за изградњом повјерења, јачању дијалога и толеранције као и спремност за самокритично преиспитивање властитих ставова и убјеђења, а за добробит свих грађана БиХ“, додала је она. 

Међурелигијско вијеће БиХ данашњи обилазак стратишта организовало је ради скретања пажње на неопходност поштовања свих жртава, без обзира на њихову вјерску или националну припадност. 

Посјета је завршена састанком представника Међурелигијског вијећа са Боровчевом на којем је размотрена могућност интензивирања сарадње, а нарочито на плану заједничког дјеловања, ради постизања већег степена разумијевања, као и враћања повјерења међу народима у БиХ, што је основ за безбједну и стабилну будућност свих.



Видео запис – Посјета мјестима страдања Срба, Хрвата, Јевреја и Бошњака

Бесједа о. Владана Перишића на Томину недељу 2017. у Дубровнику

Посјета средњошколаца и основаца удружењу “ Сунце нам је заједничко „

На Источни петак група наших средњошколаца и основаца који мисионарски дјелују при Храму Св. Великомученика Георгија, у пратњи свог парохијског свештеника и вјероучитељице, посјетили су удружење родитеља и дјеце са посебним потребама “ Сунце нам је заједничко „. Средњошколци и основци су донијели на дар колаче које су направиле домаћице из наше парохије.

Дружење је почело турнирниром у  друштвеним  играма, у којем су домаћини били убједљиво бољи, и заслужно побиједили резултатом 2:1. Након турнира,домаћини су нам показали  своје радионице различитих рукотворина. Приликом обиласка пластеника у којима узгајају расаде украсног биља,поклонили су нам  цвијеће за парохијски храм.

На крају дружења које је протекло у добром расположењу и ведрој атмосфери, узајамно  смо пожељели да се поново дружимо.

                                                                               Вјероучитељица Мирјана Зиројевић