Monthly Archives: мај 2017

Промоција књиге „Преко прага“ владике Григорија у Храму Светог Саве у Београду

Промоција књиге „Преко прага“ владике Григорија биће одржана у понедељак, 29. маја у 18 сати у Храму Светог Саве, Крушедолска 2а. О судбинама малих људи у херцеговачком поднебљу с краја прошлог века, поред аутора говориће проф. Љубомир Симовић, књижевник, владика Јоаникије и Данијела Јелић, магистар књижевних наука.

Меланхоличном збирком прича „Преко прага“ владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије Дурић несумњиво улази у ред даровитих босанско-херцеговачких писаца, који својом прозом наставља најбољу традицију приповедача на српском језику, од Петра Кочића до Зуке Џумхура, Иве Андрића или Меше Селимовића. После две дуже новеле, „Лазар“ и „Прича о старом краљу“, објављене пре више година, писац се у овој збирци окреће судбинама малих људи у свом херцеговачком поднебљу с краја бурног XX века.

Владика Григорије је одличан приповедач. Његове приче нам помажу да схватимо да у животу нема неважних ствари, да је величина увек скривена у једноставности, да је истина главно мерило вредности…

Једном приликом је изјавио да „иако је закорачио преко много прагова, за њега су постали важни само они преко којих закорачимо у живот“.

Када пише о појединачним судбинама савременика, њиховим несрећама, неспоразумима и заблудама, болестима, беди и странпутици, владика Григорије издваја најсветлије тренутке њиховог живота и налази најдрагоценије црте њиховог карактера. А када пише о лопти, смеху, возовима, о бригама, мору или манастирима, он оживљава заборављене или испражњене просторе, пределе и расположења свога ратом опустошеног поднебља.

Ауторски глас у књизи „Преко прага“ уздиже се изнад злосрећних подела у народу, прелазећи преко уског и себичног прага своје куће, вере и нације, и даје нам сваким ретком своје прозе на знање да ће се угледати на Андрићеву мисао: „Највећа планина коју човек мора прећи је праг његове сопствене куће.“

Извор: www.laguna.rs 

Слава Храма у Автовцу

У петак , 12.маја 2017. године, служена је Света Литургија у Автовцу. Свету Литургију служио је игуман Василије уз саслужење свештенства и монаштва наше епархије. Након службе приређен је културно-умјетнички програм, послије чега је услиједила трпеза љубави.

Основци са Иванице у посјети манастирима епархије ЗХиП

У четвртак 18. маја 2017. године ученици комбинованог одјељења са Иванице били су у посјети манастирима своје епархије ЗХиП. Прво су посјетили Петропавлов манастир a затим Херцеговачку Грачаницу. У манастиру Добрићево имали су прилику да разговарају са игуманијом манастира мати Теклом . Послије манастира Добрићево ученици су посјетили Саборни храм, музеј Херцеговине, манастир Тврдош и на крају манастир Дужи. Ова посјета је изведена у склопу  наставе из вјеронауке.

                                                                                                                                   Вјероучитељица Неда Гудељ

Слава храма у Чваљини

У пету надељу по Васкрсењу Христовом на празник Св. Пророка Јеремије 14. маја, становници села Чваљине у Поповом Пољу сабрали су се да прославе своју храмовну славу Св. Великомученика Георгија. Свету Литургију служио је надлежни парох јереј Милош Ловрић.

Након последњег рата храм је обновљен и освећен 29. маја  прошле године од Његовог Преосвештенства Епископа Захумско – Херцеговачког и Приморског Господина Григорија.

Матуранти из Билеће на стазама духовности и историје

Матуранти гимнaзије СШЦ „Голуб Куреш“ из Билеће, у организацији школе, предвођени разредницама Тањом Бабић и Тањом Бубрешко, 9. маја 2017. г. посјетили су у оквиру једнодневног излета, манастире Пребиловци и Житомислић, стару православну цркву у Мoстару, те православну цркву у изградњи у истом граду. Уз најаву и пратњу свештеника Небојше Коловића (протојереј – ставрофор Саборног храма Светог Саве у Билећи) и о. Александра Грчића, свуда су лијепо дочекани. У Пребиловцима (Храм Васкрсења Христовог) дочекао их је о. Марко који им је говорио о новоподигнутом храму, о историјским чињеницама везаним за страдање људи овога краја у Другом свјетском рату, у име чијих жртава је храм и подигнут. Ту смо се сабрали са још једном групом, такође Билећана, наставницима из ОШ „Свети Сава“ са којима смо и даље наставили пут Житомислића и Мостара. У Житомислићу (Манастир Благовештења Пресвете Богородице) нам је о манастиру и његовој историји говорио о. Гаврило гдје смо лијепо и послужени у природи. У Мостару, у старој цркви, дочекао нас је ђакон Бранислав Рајковић и бесједио младима о томе како тече обнова некад највеће православне цркве на Балкану, о „златном добу Мостара“ и положају православних Срба и њиховој култури у садашњости. Ученици и професори, захвални и обрадовани за тако пуно духовних доживљаја који су забиљежени и дивним фотографијама, наставили су своје путовање до старог моста и урбаних дијелова Мостара и Почитеља.