Monthly Archives: март 2018

Бесједа Еп. Григорија у четврту недељу Великог поста у Петропавловом манастиру

Светa Архијерејскa Литургијa у Петропавловом манастиру

У четврту недељу Великог поста у Петропавловом манастиру Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ Григорије уз саслужење свештеника о. Миленка и о. Николе и ђакона Влада Вукановића. Посебна радост било је појање чланица једног мањег хора из Бања Луке које води Хилда-Хелена, дјевојка из Сирије која је већ 5 година на студијама у Бања Луци. Послије прочитаног Јеванђеља Епископ Григорије се обратио  вјерном народу бесједом коју преносимо у цјелости.

Бесједа Еп. Григорија

Разговори о вјери, Богу и животу у Цркви

Добра сарадња Цркве у Невесињу са СШЦ-ом „Алекса Шантић“ наставља се као и претходних година. Невесињски свештеници Младен Чалија и Зоран Илић почетком Великог поста посјетили су сва одјељења трећих и четвртих разреда Средњошколског центра и са ученицима разговарали о изазовима које живот пред њих ставља у овом узрасту. Ученицима је тада упућен позив да присуствују разговорима о вјери, Богу и животу у Цркви који ће се одржавати наредних недјеља у парохијском дому у Невесињу.

До сада су одржана два разговора која је водио отац Зоран. Увод разговорима биле су пројекције кратких играних и амимираних филмова. У недјељу 04. марта пројектовали смо Чешки филм „Мост“ којим смо увели присутне у тему нашег учешћа у Животу Свете Тројице. На основу овог филмског остварења трудили смо се да приближимо контекст домостроја спасења у који се укључујемо вјером.

Наредне недјеље, 11. марта пројектовали смо кратки анимирани филм „Alike“ којим смо тумачили тему: „Крштење-евхаристија-исповијест“. Након свих уводних излагања оца Зорана публика је инспирисана филмовима активно учествовала у разговорима.

Разговоре покушавамо да прилагодимо првенствено узрасту и интересовањима адолесцената, али предавања су отворена за све заинтересоване.

Приказ књиге и филма о оцу Лазару Острошком у Гацку

У саборишту парохијског дома у Гацку, које је билo тијесно да прими све посјетиоце, у недељу 11. марта је приказан кратки документарни филм о архимандриту Лазару Аџићу (1948-2000) игуману острошком, под називом „Духовна поетика оца Лазара“ , и извршен приказ трећег издања књиге „Положи наду на Господа“.
О филму је говорио аутор др Радослав Станишић. О књизи, која је издата од стране игуманије Јелене и сестринства ман. Ћелија Пиперска, су говорили: игуманија Јелена (Станишић), игуман ман. Пива Јефтимије (Шкулетић), и протојереј ставрофор Драган Станишић из Подгорице. Поред великог броја вјерника, међу којима су били и многи сродници о. Лазара, и локалног свештенства и монаштва, овом догађају су присуствовали монаси из ман. Острога и монахиње из ман. Ждребаоника.

 

Света Арх. Литургија у Дубровнику

У трећу, Крстопоклону недјељу Часног и Великог поста, у храму Св. Благовијештења у Дубровнику Свету Архијеррјску Литургију служио је Епископ Захумско Херцеговачки и Приморски господин Григорије уз саслужење дубровачког свештенства. 

Непосредно прије почетка свете Литургије, док се пјевало велико Славословље,  Владика је изнио часни крст и поставио га у средину храма гдје се народ поклонио животворном Крсту Господњем.

Након изношења Часног крста извршено је мало освећење храма. 

После прочитаног Св. Јеванђеља, Епископ се обратио вјерном народу пригодном бесједном у којој је говорио о томе колики је значај да свако носи достојанствено свој крст који нам је подарен од Бога. Ако тај крст приглимо и понесемо онда ће и нас загрлити распети и васкрсли Христос. Бесједу преносимо у цијелости.

Као и увијек, након Литургије услиједило је послужење у дворани поред Цркве.

Бесједа Еп. Григорија:

фото Петар Симић