Откривен споменик комаданту бобанске чете Недељку Видаковићу

У присуству више стотина грађана Tребиња, представника јавног живота града, те делегација других општина источне Херцеговине и општинских борачких организација, споменик су свечано открили представници породице Видаковић и породица његових погинулих сабораца из Бобанске чете Tребињске бригаде.

Парастос је служио Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који је истакао да је жртва Недељка Видаковића за данашње генерације „поука да живот вриједи онолико колико смо спремни да га дамо за друге“.

 „Недељко је симбол части и образа српске војске у овом рату. Зато и ми данас можемо поносна чела и образа и чистог срца да дижемо споменик војсковођи, војнику и војводи, јер сигурно знамо и свједоци смо да никад није угрозио никога слабијег – ни жене, ни дјецу, да је поштовао непријетаље као непријатеља, да је био војник, Србин и хришћанин у правом смислу те ријеч“, рекао је владика Григорије.

 Епископ Григорије је додао да нема ништа светије, нити веће љубави од ове када неко свој живот положи за друге.

 „Ако је Недељко био спреман да скочи у ватру да сачува свога војника и ако је то посвједочио истинском жртвом и запечатио својом крвљу, ми данас можемо само да се дивимо томе, да то славимо, али и да се тиме поучавамо“, истакао је владика Григорије.

 Недељков брат Ристо Видаковић рекао је да је покојни Неђо био само први међу једнакима, те да је ово велика част за породицу, за припаднике Бобанске чете и цијело Требиње.

Видаковићев саборац и један од команданата Бобанске чете Драган Бели Ристић рекао је да војвода није био тип јуначине под којим се тресла земља, никад напрасит ни агресиван, већ тих, одмјерен и разложан човјек, који је плијенио храброшћу и снагом разума.

 „Tитулу војводе је стекао на свом прагу на Бобанима, а не на туђим праговима и баштинама. Са својим борцима одбранио је највећи дио бобанске површи од непријетеља, а што је још значајније сачувао је ону врелу линију на висовима изнад Поповог поља на коју су се сручиле тоне и тоне граната“, рекао је Ристић.

Он је подсјетио да је за крваву бобанску линију животе дало 18 најбољих синова, међу њима и војводин старији брат Саво.

текст:Срна
фото: Trebinjelive