Промоција књига „Русија Света“

Синоћ, 14. 12. 2014. у сали библиотеке Епархијског дома са почетком у 19 сати одржана је промоција књига под називом „Русија Света“. Сала библиотеке нија била довољна да прими све заинтересоване те је дио присутних промоцију пратио преко звучника из сусједне трпезарије.

Промоција је почела поздравом и најавом драгих пријатеља и предавача које је поздравио и најавио отац Александар Шмања. Након поздрава присутнима се обратио, нама добро познати, веома драги и доказани пријатељ, отац Игњатије Шестаков сабрат Сретењског манастира у Москви. Он је у уводном говору поздравио присутне изразио радост због поновног доласка у Херцеговину и изнио основне податке о изузетној књизи Несвети а Свети писца Игумана Сретењског манастира оца Тихона Шевкунова која је до сада премашила милионски тираж и преведена је на више језика. Након кратког увода је позвао присутне да заједно погледају кратак филм о животу Великих руских Стараца из Псковско-печерске лавре који је отац Тихон снимио као искушеник давне 1986. године и који нам најприсније показује живот ових Великих и Светих људи, а који послужио као инспирација за писање књиге Несвети а Свети.

Након филма отац Игњатије је подробније представио књигу Несвети а Свети, а потом и још двије изванредне књиге: књигу Није на продају Протојереја Андреја Ткачова и књигу Нова чуда Светог Сергија Радоњешког.

Како нам рече отац Игњатије књига Није на продају оца Андреја је збирка текстова човјека који има несвакидашњи дар да о савременим друштвеним проблемима говори кроз Свето Јеванђеље на начин који никог не оставља равнодушним. Она је и штампана због тога што је након објављивања на интернету добила огроман број позитвних коментара од стране српске публике и на тај начин се „наметнула“ за штампу. О Светом Сергију Радоњешком, том великом стубу Русије и његовим чудима говорио је отац Игњатије, а касније и наш Владика Атанасије који је ово сабрање својим присуством учинио још свечанијим и радоснијим.

Након оца Игњатија говорио је Господин Дејан Павловић директор Издавачке куће „Чувари“ која је штампала ове књиге. Говорећи о издаваштву, као и о тежини ситуације да послије издавања Несветих а Светих није лако пронаћи довољно квалитетно штиво које би „достојно наслиједило“ претходника испричао је како је „сасвим случјано налетио“ на књигу Дарујте љубав која је у ствари састављена од записа Свете Царице Александре Фјодоровне Романове и која је прави брилијант међу штивима која говоре о Светој Тајни брака и брачном животу. Те се, свакако, препоручује свима као веома квалитетно и душекорисно штиво.

Након Дејана, присутне је поздравио и оплеменио својим говором Преосвећени Владика Атанасије говорећи о хришћанском поимању и живљењу, о Светој Русији и Светом Сергију Радоњешком, о братским руско-српским односима напоменувши да је руски монах одвео Светог Саву на Свету Гору.

Промоција је завршена продајом књига изузетно повољним цијенама уз послужење које је припремила епархија, а по завршетку продаје предаваче је братски угостио манастир Тврдош.

Следеће промоције су: понедељак – 15. 12. 2014. у Гацку и уторак – 16. 12. 2014. у Билећи, обје у парохијским домовима са почетком у 19 сати.

Добро дошли!!!

о. Александар Шмања