Међурелигијски дијалог враћа повјерење

У оквиру пројекта „ПРО – Будућност“ данас је у Великој сали општине Невесиње одржана јавна трибина под називом „Мој допринос трајном миру“. Ово је чевтворогодишњи пројекат Америчке агенције за међународни развој ( УСАИД ) који има за циљ изградњу помирења и повјерења међу грађанима свих националности у БиХ. На трибини су говорили протојереј – ставрофор Зоран Илић и главни имам Меџлиса Исламске заједнице Невесиње, Мехмед ефендија Чопељ. 

Илић је истакао значај и улогу вјерских заједница у заједничком животу. 

– Разумјевање другог човјека, дијалог и мир главне су смјернице за успјешан процес враћања повјерења међу грађанима на нашим просторима – рекао је Илић.

Мехмед ефендија Чопељ истакао је да je на подручју општине Невесиње у поратном периоду било много примјера одличне сарадње вјерских заједница и сарадње Исламске заједнице са општинском администрацијом.

– Међурелигијски дијалог омогућава креативно преиспитивање историјских традиција, јер без дијалога религије се затварају у себе, губе контакт са свијетом који би жељели формирати и због тога се религије морају дијалошки отворити нагласио је ефендија Чопељ.

Координатор пројекта „ПРО – Будућност“ Синиша Сајовић рекао је да су грађани Невесиња и Мостара отворени једни према другима, да добро сарађују и да нису отуђени једни од других.

– Ова јавна трибина је одржана у духу покретања нових активности на подручју ових општина – додао је Сајовић.

Панел дискусији присуствовали су представници вјерских заједница, локалних власти, цивилног друштва и образовних институција. Сви учесници у о дискусији заузели су јединствени став да је одговорност родитеља, образовних установа и вјерских заједница да уче дјецу да је религијска различитост богатство и да треба развијати љубав, а не мржњу.

Пројекат „ПРО – Будућност“ реализује Католичка хуманитарна организација ЦРС у сарадњи са Међурелигијским вијећем БиХ, Фондацијом „Мозаик“, Каритасом БиХ, Форумом грађана Тузле и Хелсиншким парламентом грађана Бањалука.

Верица Чупковић
Извор: Радио Невесиње