Потписан уговор за санацију православног гробља у Мостару

Уговор о санацији старог православног гробља Пашиновац у Мостару су потписали директор Федералног фонда за помоћ настрадалим од природне несреће Јасмин Јагањац и мостарски парох Радивоје Круљ. Извођач радова и санације биће грађевинска фирма „Зворник путеви“.

Комисија за заштиту националних споменика означила је гробље Пашиновац као ургентно угрожени споменик културе, а Федерални фонд за помоћ настрадалим од природне несреће обезбиједио је средства за прву фазу санације гробља.

„Клизишта су природна несрећа, као што су и поплаве. Након што смо добили захтјев од Православне цркве да се хитно крене са санацијом гробља, одржали смо сједницу. Захтјев је био реалан. Једногласно је донесена одлука да се из нашег фонда издвоје средства за санацију“, рекао је Јагањац.

Парох Радивоје Круљ рекао је да би санација и обнова гробља требала почети за десетак дана.

„Фонд нам је обезбиједио средства за извођење ургентне прве фазе заустављања клизишта и почетак санације гробља. Гробље Пашиновац је културно добро свих грађана овог града, а оно је посебно је важно за нашу православну заједницу“, рекао је Круљ.

На гробљу Пашиновац се налазе надгробни споменици – крстаче из 16, 17. и 18. вијека.

Старо православно гробље Пашиновац на Бјелушинама се почело урушавати због клизишта, а страдали су и многи гробови. Неконтролисана сјеча борова током рата, који су расли око гробља, а чији су коријени штитили тло од урушавања, појачала је ерозију земљишта.

Гробље Пашиновац налази се у непосредној близини Саборне цркве у Мостару и датира из 16. и 17. вијека. Заштићени је споменик културе, а сама локација на којој се налази спада у нулту зону заштићених Унескових споменика.