Славске свечаности на Дреновику

Светом литургијом, свечаном литијом и ломљењем славског колача Црква свете Тројице у Кифином Селу обиљежила је крсну славу.

Богослужење је обавио јереј Драго Зубац, а након тога је преломљен славски колач уз пригодне здравице.

Саборовање је настављено дружењем вјерника и подсјећањем на нека стара времена када се на чувеном Дреновику укупљало преко 5.000 душа.

Црква Свете Тројице у Кифином Селу грађена је у вријеме владавине Немањића и представља један од најзначајнијих културно – историјских споменика Херцеговине. На мјесту данашње цркве некад се налазила много већа грађевина о чему свједоче и остаци темеља. Овај православни храм је у другој половини 19. и почетком 20. вијека била главни носилац културног и духовног живота народа цијелог невесињског краја.

Смјештена у централном дијелу Невесињског поља доминирала је околином, а њена три звона могла су се чути у свим околним селима. У бурним временима ропства под разним тиранима у Цркви су се одржавали главни састанци невесињских главара и кнезова и договарало се о подизању буна и устанака којих је у овом крају било много.

На славу Цркве – Тројичин дан одржавао се и највећи народни сабор у невесињској општини и та традиција у нешто мањем обиму сачувана је и до данашњих дана.

Радио Невесиње