Десетерцем против заборава

У суботу, 28. новембра 2015. године са почетком у 19 часова у Епархијском дому у Требињу, а у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Требиња, одржана је промоција збирке епске поезије „Мријет ће се једном свакојако“, публицисте и књижевника Чеда Баћовића из Никшића.

Поводом 140 година од „Невесињске пушке“, устанка српског народа у борби против османске окупације, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, Градски одбор Требиње, објавило је збирку поезије „Мријет ће се једном свакојако“, публицисте и књижевника Чеда Баћовића, из Никшића. У збирци је Баћовић сабрао својих деветнаест пјесама и прва је те врсте у његовом богатом стваралачком опусу.

О збирци пјесама вечерас су говорили: аутор Чедо Баћовић, мр Рајко Танасијевић и мр Велибор Шиповац, док је Баћовићеве стихове уз струне гусла отпјевао српски народни гуслар Славко Горановић из Никшића.

Народни трибун Божидар Вучуревић је говорио своје стихове епске поезије.

Аутор, Чедо Баћовић је у својим пјесмама опјевао судбине и дјела славних личности из богате историје народа Херцеговине и Црне Горе. У епским стиховима Баћовић пише о Мату Глушцу, Петру Кршикапу, војводи Максиму Баћовићу, попу Тодору Комненићу, игуману Герасиму Вујовићу, књазу Данилу, о погибији Бећка Аџиманића, о народном гуслару Ђорђију Ђоку Копривици, итд.