75. годишњица од страдања мостарских Срба током Другог свјетског рата

У недјељу прву по Духовима, 26. јуна 2016. године, служењем Свете литургије и помена обиљежена је 75. годишњица од страдања мостарских Срба током Другог свјетског рата. Свету литургију у Саборном храму Свете Тројице у Мостару, служи је високопреподобни архимандрит Данило, игуман Манастрира Житомислића, уз саслужење протопрезвитера ставрофора Момчила Пејчића и Радивоја Круља, и ђакона Нектарија Ђурића и Бранислава Рајковића, и народа Божијег. Током Литургије присутни народ, потомци и сродници пострадалих, цјеливали су мошти Светих Преподобних Мученика Житомислићких. Након помена, у Владичанском двору у Мостару, одржано је предавање „Жртва и страдање“ др Владана Бартуле и др Саше Шољевића.

Овим догађајем обиљежено је сјећање на 1675 пострадалих православних хришћана са подручја Мостара, од којих је 1200 убијено прије 75 година, 1941. године, међу којима су и свештеници Црквене општине мостарске и братство Манастира Житомислића. Управо 26. јуна 1941. године почела су масовна убиства Срба у Мостару од стране припадника усташа. Тог дана убијено је цијело монашко братство манастира Житомислић, а истог дана и петорица мостарских свештеника. Храм Свете Тројице у Мостару, који је у изградњи, биће и својеврсни споменик за све пострадале, чија ће имена бити исписана у припрати овог храма.

Бесједа игумана Данила

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.