Светосавском академијом завршена прослава крсне славе Општине Билећа

У оквиру прославе Крсне Славе Општине Билећа – Светог Саве, синоћ је у локалном Дому културе „Јевто Дедијер“ одржана свечана Светосавска академија коју традиционално приређује Српског просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Билеће.

Својим наступом синоћњу Академију увеличали су хор „Трибунија“ и Камерни гудачки квартет из Требиња који су извели неколико композиција. А своје изванредне гласовне могућности показала је и млада етно умјетница из Београда Јована Зукановић.

Предсједник СПКД-а „Просвјета“ из Билеће, Гајо Парежанин, рекао је да је овогодишња Светосавска академија превазишла његова очекивања, иако су је вриједно припремали. Осврнуо се и на цјелокупан програм обиљежавања крсне славе Општине Билећа.

„Просвјета“ већ више година у склопу Светосавских свечаности организује један конкурс за литерарне и ликовне радове основних и средњих школа, отварамо изложбе слика. Ове године смо на урадили за нашег суграђанина покојног Бата Ивељу. Та изложба је била веома лијепа. Врх свега је наравно ова Светосавска академија, која је можда мало другачија, али чини ми се изузетна – рекао је Парежанин и истакао задовољство због захвалнице коју је овај Општински одбор „Просвјете“ добио од Завичајног клуба Билећана у Београду.

Пригодну бесједу о светом Сави одржао је и јереј Данило Боро који је, говорећи о овом великом српском светитељу и просветитељу, рекао да је посебно значајан излазак Светог Саве са Горе Атонске у свет, где је свом Српском народу преносио благовијест Светога јеванђеља и неуморно радио на описмењавању народа, подизању школа, цркава и болница.

Од манастира Студенице, где је именован за старјешину, Свети Сава ствара духовни и културни центар. Ту отвара прву школу српске писмености. Студеница постаје школа за монахе и свештенике, који одатле одлазе у друге манастире и цркве и тако описмењавају народ и шире јеванђеље. Уз Студеницу и друге манастире, отвара „часне домове.“ То су биле прве болнице и уточишта за старе, немоћне и болесне сам сиромашне – рекао је у бесједи Данило Боро.

На Академији су уручене и награде побједницима литерарног и ликовног конкурса за ученике средњих школа на тему „Свети Сава – Крсна слава мога града“. Професорица српског језика и књижевности Јелена Михић, изјавила је да је жири имао доста посла због великог броја пристиглих радова.

У категорији ликовних радова, награђени су Иван Самарџић, Дајана Самарџића и Стефан Самарџић, у категорији литерарних радова, награђени су Лука Попадић Милица Дошло и Мирјана Албијанић. Првонаграђенима је припала је и новчана награда, а остали су добили на дар по књигу Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“- изјавила је Михић за „Моју Херцеговину“.

Завичајни клуб Билећана у Београду синоћ је посебну пажњу и част указао Билећанину Љубу Тркљи који је остварио завидне резултате у маратону, истрчавши неке од најпрестижнијих светских такмичења ове врсте, од чега се посебно издвајају они у Братислави, Прагу и Атини. Тркљи је овом приликом уручена симболична новчана награда у износу од 200 долара, за успешне резултате у овом спорту.

Симпатије публике својим наступом побрали су и чланови Просвјетине драмске секције, млади средњошколци који су извели неколико рецитација сам интересантан скеч о светом Сави У режији њихових професора српског језика Јелене Михић, и Лазара Гњата.

Свечаном академијом Светосавском синоћ је завршено обиљежавање крсне славе Општине Билећа Светог Саве.

извор: Моја Херцеговина