Владика Григорије преузео предсједавање Међурелигијским вијећем БиХ

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије преузео је данас у Сарајеву дужност предсједавајућег Међурелигијским вијећем у БиХ од надбискупа врхбосанског кардинала Винка Пуљића.

Владика Григорије, који је и администратор Митрополије дабробосанске, рекао је да је на сједници Међурелигијског вијећа, као и протеклих 20 година, разговарано у духу отворености, међусобног уважавања и повјерења. 

„Међурелигијско вијеће БиХ добија све јасније обрисе и показује се као важна организација која доприноси унапређењу живота свих људи у БиХ“, оцијенио је владика Григорије. 

Владика Григорије је најавио да ће у наредних неколико дана бити посјећена мјеста страдања „свих од свих“ у БиХ, тако да ће у понедјељак, 24. априла, бити посјећени Казани, Крушчица, Крижанчево Село и Корићанске стијене. 

„На тим мјестима ћемо, свако по свом обичају и свако на мјесту гдје су страдали људи из његове вјерске заједнице, служити молитву за њихове душе“, рекао је владика Григорије, те истакао да ће чланови Међурелигијског вијећа самим изласком на мјеста страдања и одавањем поште показати да се клањају свакој жртви и противе сваком злочину. 

Владика Григорије је нагласио да се овим чином жели послати порука да је дошло вријеме да се сви у БиХ искрено постиде због онога што се догодило међу народима ове земље, али и да се извуче поука да се то више никада не би поновило. 

Владика Григорије је најавио да ће 29. јуна у Народном позоришту у Сарајеву бити обиљежено 20 година рада Међурелигијског вијећа БиХ када ће бити престављен рад ове организације који доказује да припадници различитих вјерских заједница у БиХ могу да се разумију и поштују. 

„Ускоро ћемо посјетити и Брисел гдје ћемо говорити пред Савјетом Европе о нашем раду, напорима, жељама, стремљењима. Надам се да ће бити користи од тога“, рекао је владика Григорије, те додао да ће боравити и на скупу у Берлину од 21. до 23. маја. 

Владика Григорије каже да се у наредном периоду очекује интензивнији рад Међурелигијског вијећа, који је и до сада био за сваку похвалу. 

Епископ је нагласио да у многим градовима БиХ почињу да раде нови одбори Вијећа, тако да се све више организују културни догађаји, али и међурелигијски, који су искрени и отворени, што је велики успјех. 

„Интересантно је да ти сусрети наших вјерских лидера, као и вјерника показују невјероватну спремност за дијалог, али и то колико људи постају отворенији тек када се сусретну и упознају једни друге. Та отвореност је једини пут да упознамо једни друге“, поручио је владика Григорије, те додао да изолација у коју људе гурају разне околности производи неповјерење.

Извор: СРНА