Освећење цркве и рукоположење у Лисабону

Служењем Епископа браничевског Г. Игнатија, Епископа захумско-херцеговачког Г. Григорија, и домаћина Епископа западноевропског Г. Луке, протеклог викенда у Лисабону освећено је богослужбено место прве српске парохије у Португалији, црква Христа Спаса, а Португалац Пауло Брандао рукоположен је за свештеника.

У суботу 23. септембра 2017. године, Епископ браничевски Г. Игнатије обавио је чин освећења црква Светог Христа Спаса у Лисабону. Ову цркву саграђену почетком 16. века као испосницу Богородичиног манастира Жеронимуша у лисабонској четврти Белем, Управа Града Лисабона предала је на коришћење Српској Православној Цркви у јануару 2017. године. Цркви предстоји обнова, те је благосиљан и почетак радова. Након богослужења уследио је пријем за многобројне госте из Француске, Шпаније и Србије, који је приредио Амбасадор Србије у Португалији др. Оливер Антић.

У недељу 24. септембра, уз служење три Епископа, браничевског Г. Игнатија, захумско-херцеговачког Г. Григорија, и западноевропског Г. Луке, као и свештенства из Француске, Шпаније и Србије за свештеника је рукоположен Пауло Брандао, португалски композитор и професор Универзитета. На крају Литургије, др Оливеру Антићу, Амбасадору Србије у Португалије уручена је епархијска грамата за огроман допринос и помоћ у добијању овог богослужбеног места, у години када је уз пригодне свечаности, пре свега посету српског Председика Николића обележено 135. година од успостављања дипломатских односа између Португалије и Србије. Породица Амбасадора Антића и породица Вукићевић из Лепосавића са Косова том приликом заједнички су даровали цркви Христа Спаса икону Светог Саве и свећњак из манастира Хиландара.

Већ на Крстовдан, 27. септембра, у новоосвећеној богомољи, обављено је и прво крштење. Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије и свештеник Пауло Брандао литургијски су крстили малог Стефана.