Посета eпископа Атанасија Јевтића притвореницима у Хагу

Током свог боравка у Холандији од 5. до 8. октобра због посете притвореницима у Хагу, Епископ Атанасије је служио Литургије у Парохијима у Амстердаму и Ротердаму, као и редовни годишњи помен на холандском гробљу Гердерен код Апелдорна где је сахрањено 29 српских војника из Првог светског рата.

Умировљени Епископ захумско-херцеговачки г. Атанасије у невременом опхрвану Холандију допутовао је у пратњи тврдошког јеромонаха Порфирија у четвртак 5. октобра. Сутрадан, 6. октобра Владика Атанасије је, заједно са протојерејем Војиславом Билбијом, духовником при притворској јединици Хашког трибунала, посетио пет преосталих православних Срба којима трају суђења. Притвореници су преломили славски колач поводом празника Зачећа Светог Јована Крститеља, а затим је и сваки од притвореника узео учешћа у Светим тајнама по благослову духовника. Потом су притвореници имали прилике да разговорају са Епископом Атанасијем, што је и на Владику и на притворенике оставило дубок и дирљив утисак.

У суботу 7. октобра, Владика Атанасије је са благословом надлежног Епископа западноевропског г. Луке служио у парохији Светог Николе у амстердамском предграђу Зандам. Истог дана у 14 часова служио је и помен српским војницима који су се након Првог светског рата и заробљеништва у Немачкој нашли у Холандији, где је њих 29 измучено тешким болестима убрзо дочекало и своју земаљску кончину, те су заједно погребени на гробљу Гердерен код Апелдорна у централној Холандији.

У недељу 8. октобра, Епископ Атанасије је служио Литургију у ротердамској Парохији Свете Тројице, а након богослужења одржао је и предавање за присутне вернике.

Владика је рекао нашим притвореницима:

„Ви сте овде заточници правде и слободе, зато што сте штитили свој нападнути народ. Издржите, верујући у Божју Правду!“ На то је Председник Караџић (који је одмах на почетку питао за Републику Српску, додао: Чувајте Републику Српску; врло је важно да она опстане), рекао: Не брините за нас, ми знамо да нас оптужују и суде зато што смо Срби. Ако Бог да, ми ћемо издржати. Нас више брину наше породице, јер знамо да оне пате (изгледа да мисли и на њихове материјалне патње). Видели смо на лицу места да им много значе честе посете проте Воје Билбије, који их посећује двапут у месецу, и том приликом исповеда и причешћује. Заједно са протом певали смо Молебан Мајци Божјој и прочитали Молитве (Владика Атанасије је посебно импровизовао једну Молитву за сужње). После два сата разговора и песама (Владика је отпевао „Јечам жњела Косовка девојка“ и додао неколико речи о нашем Косовском распећу, и изразио бојазан да власт у Србији не изда Косово). У истој соби је присуствовао и један човек, очигледно послан од Хашког суда, који је знао српски, али нас није ометао и прекидао.