Донаторско вече за обнову храма Рођења Пресвете Богородице у Хуму

У Дому младих у Требињу је 20. октобра одржано донаторско вече за обнову храма Рођења Пресвете Богородице у селу Хум, које је, уз благослoв Његовог Преосвештенства Епископа захумско-херцеговачког и приморског Г. Григорија, организовао хумски црквени одбор.

Предсједник црквеног одбора у Хуму Илија Станић рекао је да су се мјештани још прије неколико мјесеци самоорганизовали у акцију обнове вјековног духовног средишта села и околине, најприје како би створили инфраструктурне услове за предстојеће радове. Он је истакао да је први корак у обнови цркве реконструкција крова, напомињући да је у плану да се уради и фуговање, те малтер са унутрашње стране.

Станић је изразио увјерење да ће слога и заједништво Хумљана обновити и храм, иако планирани радови изискују значајна новчана средства.
„Црква је под заштитом државе и биће покривена плочом, као што је и до сада била. Плоча је скупа. Ради се кречним малтером, што ће захтијевати више и времена и средстава“, додао је Станић.

Он је напоменуо да су мјештани акцију обнове сеоске цркве покренули још осамдесетих година прошлог вијека, када је простор око храма уређен стазама и тротоарима, а црква украшена иконостасом и звоником. Оно што је у међувремену рат омео, наредна генерација Хумљана данас наставља с надом да ће обновљена црква сабирати и народ, те вратити живот у запустјело село. „Памти се да би некад за вријеме старе Југославије о Васкрсењу био централни скуп мјештана свих села Требињске шуме око наше цркве“, истакао је Станић.

Хумљане које је „сабрало богоугодно дјело“ обнове сеоског храма поздравио је и парох треће парохије требињске протојереј-ставрофор Борис Бандука, пренијевши и благослове епископа Григорија.

„Храм у Хуму вијековима је окупљао не само Хумљане, него и све наше добре и честите људе из Требињске шуме и Површи, па и шире. Увијек кад нешто радимо и обнављамо важно је да учествује што више људи. Тада ће и радост окупљања бити много већа јер ће се свако осјећати да долази у своје“, поручио је отац Бандука.

Посјетиоци су могли да дарују новац за обнову хумске цркве, а приређена је и продајна изложба фотографија храма у обнови, чији је аутор Јован Видаковић. 

Уручене су и захвалнице појединцима и установама који су до сада помогли акцију обнове.

О цркви Рођења Пресвете Богородице у Хуму нема пуно историјских свједочанстава: извори је стављају у 1713. годину, а постоје и индиције да је тада грађена на мјесту старијег храма који је зидала породица локалних властелина.

У име Градске управе присутне је поздравио и замјеник градоначелника Мирко Ћурић који је напоменуо да је град Требиње покренуо и низ пројеката који се односе на подршку обнови живота у требињским селима. „Ми управо хоћемо да оживимо наша села. Новчана помоћ дјеци са села и донације Аграрног фонда за оне који на селу покрећу бизнис управо су зато да се што више људи врати и покуша да нађе своје мјесто на селу. Град Требиње ће оваквим иницијативама и убудуће стајати на услузи и помогати у складу са могућностима“, поручио је Ћурић. 

У културно-умјетничком програму наступили су чланови Ансамбла националних игара „Јован Дучић“, ученици требињске Музичке школе и млади гуслар Митар Вишњић.