Daily Archives: 10. маја 2012.

Потписан протокол о формирању библиотеке у Мостару

Народна библиотека Србије и Српска православна епархија захумско-херцеговачка и приморска потписале су 10. маја 2012. године у Мостару Протокол о сарадњи који за циљ има формирање библиотеке у оквиру новоуспостављеног Генералног конзулата Републике Србије у том граду.

Библиотека ће бити смештена у обновљеном здању Владичанског двора у Мостару у коме ће се налазити и Генерални конзулат Републике Србије.

Протокол о сарадњи потписали су вршилац дужности управника Народне библиотеке Србије Дејан Ристић и протојереј-ставрофор Радивоје Круљ, старешина саборног храма Свете Тројице у Мостару у име епископа захумско-херцеговачког и приморског Господина Григорија. Потписивању протокола присуствовала је и отправница послова Амбасаде Републике Србије у Босни и Херцеговини Љиљана Милојевић-Боровчанин.

Током боравка у Мостару, вршилац дужности управника српске националне библиотеке обишао је радове на обнови саборног храма Свете Тројице, као и српску православну цркву Рођења Пресвете Богородице у том граду.

У Мостару и окoлини живи око седам хиљада Срба којима ће библиотека при Генералном конзулату Републике Србије бити место организовања програма из области културе, уметности и просвете.

Народна библиотека Србије континуирано ће обезбеђивати одговарајуће књиге и периодику за потребе новоформиране библиотеке.