Daily Archives: 11. маја 2012.

Представа „Радост Прољећа“ у православном вртићу Света Евгенија царица Милица у Требињу

Млади умјетник Велибор Ђорђић у веселом дјечијем игроказу развеселио је наше малишане упућујући их на игру и разоноду у природи, и уживању у свему лијепом што је Господ створио и даровао човјеку. Кроз игру и забаву дата је поука малишанима да је радост прољећа у њима самима и свему свијету који их окружује, у дружењу, у међусобној љубави и заједничкој игри а не у лежању пред телевизором или игри са рачунаром. Најмлађи су лако препознали поруку представе и игру су брзо наставили у дворишту вртића.

Јереј Александар Илић

У походе Светом Василију Тврдошком и Острошком

Захумска земља мјесто рођења нашег светитеља, светитеља који је задужио ову пркосну земљу, и ове године послала је своје ходочаснике да походе светитеља, и помоле се за своју земљу, народ и вјеру. Ове године младићи су пошли из једне од најстаријих светиња, Ђурђеве цркве у Горици. Жеља свих је да се сваке године из ове цркве пође на молитвени пут ка Острогу.

Миљан Ковачевић, Михајло Мијановић и Душан Јанковић, након што су добили благослов од јереја Александра Илића, упутили су се пјешке у Острошки манастир, гдје су се у суботу поклонили моштима овог светитеља.

Млади ходочасници, са краћим паузама, до манастира, удаљеног од Требиња 125 километара, стигли су без већих потешкоћа, гдје су се поклонили моштима Светог Василија Острошког. „Свјесни смо да нас чека напоран пут, но жеља да стигнемо је јача од било чега“, изјавили су ови младићи.

Иначе из цијеле Херцеговине ходочашће у походе Светом Василију је опште прихваћено и код старих и код младих, домаћина, спортиста и простих вјерника тако да је ово само једна од многих група младих вјерника која се и ове а и претходних година упутила за Манастир Острог и касније и за Мркоњиће пјешачећи.

Патријарх Иринеј – Бесједа у Саборном храму у Требињу

Еп. Григорије – Поздравна бесједа у Саборном храму приликом посјете Патријарха Иринеја