Daily Archives: 6. јуна 2012.

Парастос на Капавици

2. јуна служен је парастос свим пострадалим на Капавичкој јами. Парастос је служио свештеник Младен Жуловић, уз саслужење ђакона Саше Којовића. Парастосу је присуствовао велики број људи, потомака оних пострадалих на јами.

На дан 8. јуна 1941. године, на Тројице, овдје су усташе убиле укупно 115 људи. У јаму је убачено 57 људи, а на Гумнима убијено 58 људи док је 51 побјегло.

Вјечан им спомен.

Посјета америчког амбасадора у БиХ

У сриједу 6. јуна сједиште Епархије ЗХиП у Мостару посјетио је  амбасадор САД у БиХ, господин Patrick Moon са сарадницима. Делегацију је примио и угостио Епископ Григорије у Владичанском двору, гдје су разговарали о текућим проблемима како у Мостару тако и у региону.

Парастос у Брљеву

У част и славу устаницима који су 6. јуна 1941. године стали на браник отаџбине и супроставили се фашистичкој најезди усташа и локалних муслимана, традиционално се обиљежава овај датум као званични Дан општине Гацко. Устанак у Брљеву, мјесту подно брда Гата, подигли су свештеник Радојица Перишић и Милорад Поповић. Помен њиховим душама и душама свих устаника служили су свештеници Велимир Ковач и Данило Дангубић, пароси гатчки.

Поводом Дана општине, за изузетан труд и рад на просвећењу Гацка и за изузетан допринос културном развоју града, начелник Општине Гацко-господин Милан Радмиловић, уручио је Црквеној Општини Гацко највеће општинско признање, Тројчинданску Повељу, коју је у име Црквене Општине примио отац Велимир Ковач.

Након парастоса присутни су имали прилику да уживају у историјском часу и пригодном културно-умјетничком програму. Домаћин се потрудио те је припремљен ручак за око 500 особа.