Daily Archives: 29. јула 2012.

Освештање спомен-цркве у селу Брестице

У недјељу 29. jула 2012., у селу Брестице код Корита, освештана је спомен црква брестичким страдалницима посвећена Великомученици Марини – Огњеној Марији. Литургију и освећење храма служио је Владика Григорије са парохом оцем Небојшом Коловићем и оцем Славком Зорицом, дубровачким парохом, уз саслужење ђакона Владимира Вукановића и Милана Стањевића.

Спомен храм у Брестицама подигли су потомци страдалих Брестичана у усташком нападу 2. марта 1942. када су усташе из Кључа, Цернице, Фазлагића куле и осталих села тадашњег Гатачког среза мучки напали и убили 46 брестичана, а 43 ранили. Усташки крвници нису штедили ни старе и болесне ни дјецу ни жене, убијали су све што се тога дана кретало у Брестицама, од двомјесечних беба до осамдесетогодишњих стараца. Захваљујући храбрости и самопожртвовању сељана, али и комшија из околнихих корићких заселака који су преживјели Корићку јаму и притекли у помоћ, избјегнуто је затирање села. Послије цјелодневне борбе у којој је погинуо и немали број усташа сељани са својим комшијама су успјели да одбију напад многоструко јаче и боље наоружане усташке хорде.

Овом приликом желимо да се захвалимо свим онима који су дали свој допринос и помогли да се подигне вјековник који неће дозволити да трагични догађај из Брестица падне у заборав. Од сада ће се у овом храму сваке године служити парастос страдалим 2. марта, а литургија у недјељу прије Огњене Марије.

Св. Литургија у селу Блаце

У Неjдељу 29. јула 2012.г., у напуштеном и спаљеном планинском селу Блаце код Коњица, у новобновљеној Капели, служена је Света Литургија . Свету Литургију служио је, парох коњички јереј Милан Бужанин. Светој Литургији присуствовало је око педесет људи, пријератних становника овог и околних села. У планинском селу Блаце до протеклог рата живили су Срби ,а од страшних злочина у љето 1992 .г. , кад је комплетно село спаљено и извршен стравичан масакр над становништвом које се затекло у селу после заузимања села од муслиманских и хрватских снага, тамо не живи нити једна породица, нити је обновљена ни једна кућа . Послије Свете Литургије домаћини ,пријератни становници овог села , припремили су за све присутне трпезу љубави.

Ц.О. Коњиц

Еп. Атанасије – Бесједа у Цркви Св. Архангела на Хрупјелама

Слава храма Св. Архангела у Хрупјелама

Службом Цркве, Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Владика Атанасије, прослављен је 29. јула ове године Св. Арханђел Гаврило, заштитник Цркве Св. Арханђела у насељу Хрупјела (Рупјела) у Требињу. Иако календарски Св. Арханђел Гаврило пада три дана прије, дакле 26. јула, Слава је прослављена 29. јула, у недјељу, како би парохијани Св. Арханђела могли да у што већем броју узму учешћа у прослави, што се показало сврсисходним, јер не само Црква, већ су и тријем и плато око цркве били мали да приме све који су дошли да служе Богу овај дан. Послије читања Св. Јеванђеља присутним се бесједом обратио Вл. Атанасије. Након Св. Службе сви су позвани на послужење у шатор који је био постављен на платоу испред храма.

бесједа Вл. Атанасија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.