Daily Archives: 7. септембра 2012.

Концертом квартета “Невски“ отворене “Шантићеве вечери поезије 2012“

Концертом квартета кларинета “Невски“ из Београда синоћ је у Владичанском двору, у Мостару, у организацији Српског просвјетног културног друштва “Просвјета“ ГО Мостар, а под покровитељством Савјета министара БиХ, почела манифестација “Шантићеве вечери поезије 2012“. Класична музика, извeдена кроз бројне перформансе одушевила је публику у граду на Неретви. Стихови “Просвјетине“ химне коју је написао и компоновао пјесник Алекса Шантић у интерпретацији Ранка Чворе, потпредсједника СПКД Просвјета ГО Мостар, који ове године обиљежава 110 година од свог оснивања, били су одлична увертира у вече које је услиједило.

Из безнађа у наду

“Алекса је био снажно привржен свом Мостару, у коме је провео цијели свој живот. У његовим су пјесмама овјековјечена осјећања која, сигуран сам, многи од нас који смо овдје рођени носимо у својим срцима и душама. Био је занесен љепотом и Емине, и Анке, и Руже, и Зорке… оне су и данас синоним за све што је лијепо и танано, па и за нешто што се у пршлости дешавало у овом граду. Желим Вам да у наредним данима уживате у приредбама организованим њему у част и да слиједите, првенствено, његову љубав према људском роду, а онда и његову огромну љубав према родној груди. Ви, пјесници, претворите безнађе у наду, јер је то и човјечанска и Божија дужност поезије“, казао је Вјекослав Беванда предсједавајући Савјета министара БиХ отварајући манифестацију “Шантићеве вечери поезије 2012“, истакавши да то за њега, лично, представља посебну радост и част.

“Двије романтичне игре – Гулај Гал Јаноса“, “Соната за гудачки квартет у Ф дуру I и IV став“, “На лијепом пијаном Дунаву“, “Фигаро узвраћа ударац“, “Мала ноћна пуцњава III става (живот, смрт и ускрснуће)“, “Прољеће на дну мора за четири особе“.. . само су неке од композиција које је насмијана и одушевљена публика награђивала громогласним аплаузима. Њихов цијели програм осмишљен је као музичко позориште, гдје квартет кроз мноштво скечева разбија устаљене норме које важе за концерте класичне музике.

“Драго нам је што нас је припала част да отворимо ‘Шантићеве вечери поезије 2012’. Мостарска публика је заиста била сјајна. На почетку сваког наступа код нас постоји нека мала врста, да кажем бриге, како ће људи да прихвате овакав, другачији, приступ класичној музици. Показало да није било мјеста таквим размишљањима. Реакција публике била је сјајна. Одушевљени смо градом, пријемом, људима…“, каже Милош Бјелица, из квартета “Невски“.

Квартет кларинета “Невски“ иначе је настао 2004. године у Београду. Сачињавају га: Милош Бјелица, Адам Боу, Никола Улемек и Ђорђе Јовановић. Носиоци су највећих награда у Србији и иностранству.

Најава

У склопу “Шантићевих вечери поезије 2012“ вечерас ће, у Владичанском двору (20 часова), бити уприличена монодрама “Ћоркан“ чије извођење и режију потписује Харис Бурина из Босанског народног позоришта Зеница. Сутра вече ће, на истом мјесту у исто вријеме, бити уприличена изложба публицисте Златка Сердаревића под називом “Штампарско издавачка и књижарска дјелатност мостарских Срба од 1878. до 2012.“, као и промоција његове књиге „Српске православне школе у Мостару“.