Daily Archives: 8. септембра 2012.

Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј у посјети Митрополији дабробосанској

Његову Светост Патријарха српског Г. Иринеја, у порти сарајевског храма Рођења Пресвете Богородице, дочекали су Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Г. Василије, Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. др Иринеј, Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије, Његово Преосвештенство Епископ славонски Г. Сава, Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки, замјеник Митрополита дабробосанскога, Г. Григорије, са свештенством и многобројним вјерницима.

У храму су доксологију служили архимандрит Данило (Павловић) и ђакони Митар Танасић и Владислав Ковач. Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки у својству замјеника Митрополита дабробосанскога Г. Григорије упутио је поздравну бесједу у којој је рекао да су некада, када је Патријарх српски долазио у Сарајево његове улице биле препуне православног народа. „Данас нас је мање, али није мања наша вјера. У овој нашој Цркви, молимо се и тражимо Ваш благослов да опет из онога свјетла које је остало изникне пшеница нова и да они који желе да се врате и живе у Сарајеву, живе мирно, као што смо увијек живјели са нашим комшијама, римокатолицима и муслиманима. Нека је Благословен онај који долази у име Господње. Нека је благословен овај дан, који је велика радост за ову нашу паству у Сарајеву“, казао је Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије.

Затим се пригодном бесједом обратио Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј.

„Благодарим Господу што ми се дала прилика да посетим град Сарајево, да посетим народ, наше православне Србе. Драго ми је што сам у православном храму, који је градили исти мајстори који су градили и цркву у Нишу, у којој сам био 35 година, тако да су се ове Цркве, на један начин, сродиле међу собом. Још ми је драже што ми се дала прилика да посетим наш православни народ у граду Сарајеву, који су се увек поносили, дичили и били познати као народ вере и љубави према Господу. Ми данас нисмо у толиком броју, али тешимо се и радујемо што је вера остала снажна и моћна, као што је била вера оних који су у већем броју живели овде. Радујем се што ћу добити прилике да се сусретнем и поразговарам са представницима других цркава и верских заједница, браће католика, муслимана и верујем малог броја оних који припадају јеврејској вери. Биће то прилика и, ја се молим Господу да буде што више таквих прилика, да поразговарамо о ономе што је свима нама драгоцено, а то је мир. Да разговарамо о оном миру који Господ даје онима који су са Господом, о миру који је услов живота свакога народа и сваког појединца у сваком времену. То је највећи и најдрагоценији дар Господа своме народу. Тај мир нам је данас неопходан. Проживели смо страшну трагедију у прошлости, нема оних који нису страдали и нема оних којих не носе на души својој последице тога страдања. Верујем да ће то дуго бити и трајати у свести, у осећању свих оних који су живели на овим просторима. Господ нас је послао и призвао да лечимо ране. То је мисија Цркве, то је мисија Цркве православне, то је мисија Римоктаоличке цркве, а то је сигурно и мисија Исламске верске заједнице, јер је то оно што Господ жели, што Господ даје и што Господ очекује од свих нас. Нека би дао Господ да оно што се десило страшно буде заувек иза нас, да се никада и нигде не понови, не само код нас, него у читавоме свету. На жалост, тога је и данас много присутно у нашем времену. Ми осећамо и добро разумемо те народе који пате, страдају, јер смо и ми, на жалост, пребогати тим страшним догађајима. Зато се и молимо свакодневно Господу нашем за мир у свету и мир међу светим Црквама његовим. Нека ми дао Господ да то тако и буде. Све вас који сте присутни, у овом предивном Храму Рођења Пресвете Богородице, поздрављам и нека би дао Господ да се у њему увек и свагда окупљамо. Ако се будемо овде окупљали и сабирали, онда ћемо наслеђивати и носити оно што нам Господ кроз своје храмове нуди. То је мир, благослов и благодат који осмишљава и улепшава наш живот. Нека је благословен свако ко далази у овај свети храм и који прима и разноси милост и благослов Божији“, рекао је у свом обраћању народу у Сарајеву, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј.

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј ће током посјете Митрополији дабробосанској, као што је већ најављено, учествовати у раду Међународне конференције за мир под називом „Наша је будућност живјети заједно – Религије и културе у дијалогу“, у организацији Заједнице светог Егидија из Италије, која се од 9. до 11. септембра одржава у Сарајеву.

Извор: Митрополија даборбосанска