Daily Archives: 16. октобра 2012.

Промоција књиге „Култура Срба у Дубровнику 1790–2010. Из ризнице српске православне цркве Светог Благовештења“

У Архиву Србије, у уторак 16. октобра 2012. године представљена је књига „Култура Срба у Дубровнику 1790–2010. Из ризнице српске православне цркве Светог Благовештења“. На промоцији су говорили: Братислав Петковић, министар културе и информисања, Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије, проф. др Мирослав Јовановић, Филозофски факултет у Београду, протојереј-ставрофор Горан Спаић, парох српске православне цркве Светог Благовештења у Дубровнику и др Мирослав Перишић, директор Архива Србије. У уметничком делу програма наступиле су Јасмина Јанковић, пијанисткиња и Андреа Марић, вокална солисткиња, које су извеле композиције за клавир Милеве Константиновић рођ. Опуић.

„Култура Срба у Дубровнику 1790–2010. Из ризнице српске православне цркве Светог Благовештења“ је богато илустровани каталог-студија истоимене изложбе која је приређена и отворена у Архиву Србије 29. јуна 2012. године. Трајање изложбе, коју је до сада видело више хиљада посетилаца, због великог интересовања продужено је до 31. октобра 2012. године.

Књига је резултат вишегодишњег рада стручњака Архива Србије на заштити културног наслеђа Срба у Дубровнику. За потребе њеног приређивања обављено је истраживање у већем броју институција у земљи и иностранству, као и у приватним збиркама дубровачких породица.

„Култура Срба у Дубровнику 1790–2010. Из ризнице српске православне цркве Светог Благовештења“ је богато опремљена студија обима 425 страна, са 289 каталошких описа и 588 илустрација које су објављене први пут. Њени хронолошки оквири захватају четири века српске културе у Дубровнику, а концепцијски је постављена у више поглавља: Три уводне речи (владика Григорије, др Мирослав Перишић, Горан Спаић), Историја, Уметност и вера, Породице и појединци, Периодика и рукописи, Друштва и институције и Обнова.

Књига садржи 47 студијских текстова на тему миграција српског православног становништва, изградње српских цркава у Дубровнику, икона, јеванђеља, литургијских сребрнина, богослужбеног текстила, заветних дарова, рукописа књижевника, значајних српских породица и појединаца, српских палата и задужбина, гробаља, просветних и добротворних друштава, српских школа, Музеја, Библиотеке и Архива Српске православне црквене општине у Дубровнику.

„Култура Срба у Дубровнику 1790–2010. Из ризнице српске православне цркве Светог Благовештења“ је заједничко издање Архива Србије и Српске православне црквене општине у Дубровнику које су приредили: Горан Спаић, Јелица Рељић и др Мирослав Перишић. Објављивање књиге финансијски је подржало Министарство културе Републике Србије.

Извор: Архив Србије