Daily Archives: 7. јануара 2013.

Божићна јутарња Литургија у Саборном храму

Свету Архијерејску Литургију на Божић, са почетком у 6 часова, у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу служио је умировљени Епископ ЗХиП Г. Атанасије, уз саслуживање свештенства ЦО Требиње. Црква је била испуњена вјерним народом. Послије Литургије, традиционално је преломљена и чесница.

Поноћна Св. Литургија на Божић у требињском Саборном храму

Епископ ЗХиП Г.Григорије, уз саслуживање свештенства ЦО Требиње, служио је у поноћ Свету Архијерејску Литургију на празник Рођења Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа – Божић, у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу. Црква је била претијесна да прими вјерни народ Требиња, тако да је и црквена порта била испуњена вјерницима. Божићну Литургију у директном преносу емитовала је БХТВ.

Владика Григорије – Божић дан обнављања и сабрања

Владика Захумско херцеговачки и приморски Григорије поручује православним вјерницима да је Божић дан обнављања и сабрања, те да је најважнија ствар коју доноси овај велики празник – радост и топлина дома.

„Оно што је најбитније, а долази са Божићем, јесте заједништво породице и уже и шире, топлина ватре која се претвара у свјетлост, новорођено дијете, а као нарочит смисао и радост свега потребан нам је Бог“, истакао је владика Григорије у интервјуу Срни.

Он је додао да је Божић дан од кога будућност изгледа другачија, када се појављује неопходни оптимизам и нада да ће бити боље и да може бити боље. „Свима ће нам бити боље ако ми будемо бољи, а Бог ће сигурно учинити добро ако буде имао коме“, рекао је владика.

Владика Григорије истиче да је првенствено неопходно праштати и да су границе међу народима непотребне.

„Праштати морамо онима који нас повриједе и опроштај морамо тражити чак и када нисмо криви. Ми смо упућени једни на друге и та упућеност нас учи и говори да морамо да живимо заједно“, рекао је он и додао да је мудрост у томе када схватимо да нешто морамо, да то претворимо у оно да хоћемо, желимо и волимо и тада ће нам бити много лакше.

Људи мисле, додао је владика, да ће бити лакше ако се одвоје политички и границама, као што је случај у Србији, и „читава та фарса око граница са Косовом и Метохијом“, али и у том случају ће бити само још више упућени једни на друге, а те границе ће им ужасно правити проблеме.

Владика сматра да вјерски поглавари имају велики утицај на добар суживот народа у БиХ, јер се, како каже, на овим просторима још слуша ријеч вјерског лидера.

„Сигурно је да сви доприносе тој свађи међу народима, јер је то као некакав тренд, али да не полазимо увијек од политичарта, већ по мени од најодговорнијих људи, свештеника, имама, муфтија, владика, до новинара, књижевника, пјесника па тек онда до политичара који не би могли тако да се понашају када би сви други били нормални“, каже владика.

Говорећи о повратку Срба у Мостар и о тамошњој обнови Храма „Свете Тројице“, владика Григорије је рекао да је Мостар био јако важан историјски и културни центар кроз историју Срба, али и као град на који су наслоњени сви градови Источне Херцеговине.

„Будућност Срба у Мостару зависи од самих Срба. Она је увијек и тешка и свијетла, никада није било тако једноставно живјети у тој долини у којој Срби одувијек живе“, рекао је он.

Владика је истакао да је циљ прављењем храма направити и живот, додајућу да је као подршка повратку планирано до јесени да се отвори средња пољопривредна школа, као и студенстки дом за око 450 српске дјеце која студирају у Мостару.

За све активности у Мостару Црква има велику подршку од предсједника Републике Српске Милорада Додика, као и од Владе Српске која је ових дана отворила канцеларију у том граду.

„Мостар има један магнетизам који привлачи, он је данас подијељен и поцијепан, а ми, амбициозни Срби, мислимо да једино ми можемо да га уједињимо“, каже владика.

„Имајући у виду све што се догодило Србима у прошлом вијеку у Мостару никада не можемо да будемо сигурни да ће тамо бити апсолутна сигурност, али оно што је добро јесте да су тамо стваране чудесне ствари у погледу културе, умјетности, вјере, архитектуре и вјероватно је то био један од разлога зашто су непријатељи атаковали на те Србе који су имали изузетан људски карактер и квалитет, што је и разлог због кога тамо треба бити и остати“, сматра владика..

Владика је истакао да ће ова година почети обновом храма у Пребиловцима гдје је извршен „дупли геноцид над српским народом и миниране кости оних који су страдали прошлог рата“.

„Уколико успијемо уз помоћ Срба широм свијета да изградимо ову цркву она ће неизрециво изградити нас. Немамо ми ништа против Сребренице ни против поштовања жртава сребреничких, али ако ми не будемо поштовали жртве пребиловачке и херцеговачке – онда је тешко да очекујемо да ће у БиХ постојати правилан однос према жртвама“, сматра владика Григорије.

Он каже да из тог разлога Срби могу да дођу у проблем у који стално долазе, а то је да се неко проглашава џелатом, а неко жртвом, напомињући да на свим странама има и жртава и џелата, али да је оно што добро сви знамо да српски народ никада у цјелини није био за било какав злочин.

Осврћући се на економску ситуацију у Српској, владикаје рекао да је неолиберализам донио велико зло, у том смислу што су људи мислили ће да се обогате на брзину, без рада и труда.

„Што се мог искуства са економијом и политиком тиче – оно је ужасно. То је страшна утакмица у којој нико не да простор, нико не да да буде искритикован, нико не да да се поставе правила каква су постављена“, каже владика. Он је поручио да човјек није богат ако има новац већ ако стекне пријатеље.

„Немојте нешто тражити и одреците се нечега и оно ће само доћи, све док га по сваку цијену тражите оно ће бјежати испред вас“, поручио је владика Григорије у интревјуу СРНИ и додао: „Многи сматрају да сам богат у земаљаском смислу, а једино моје богатство је у томе што мој циљ живота није у томе да будем богат ни да имам новац, ни моћ – мој циљ је да имам пријатеље“. (Срна)

Мостарски Срби дочекали су Божић на поноћним литургијама

Мостарски Срби дочекали су Божић на поноћним литургијама које су служене у Старој цркви Рођења Пресвете Богородице, манастиру Житомислић и цркви Благовјештења Пресвете Богородице у насељу Бијело Поље.

Поноћне божићне литургије служили су у Старој цркви свештеници Радивоје Круљ и Марко Гојачић, манастиру Житомислић игуман Данило Павловић и архимандрит Лазар Лазаревић и Бијелом Пољу свештеници Небојша Радић и Бранимир Боровчанин.

Оно што је карактеристично ове године је да је на службама био велики број младих и дјеце, те да да су цркве биле тијесне да приме све вјернике.

Након све три литургије вјерници су уживали у ватрометима који су освијетлили небо над Мостаром.

Свештеници су вјернике позвали на међусобно поштовање и љубав према свим људима, јер то проповиједа и новорођени Христос Бог.

Литургијама је претходило освештање и налагање бадњака. Мостарски парох Радивоје Круљ рекао је да Срби у Мостару и овај Божић дочекују са истим проблемима које су имали претходних година, али да вјерују да и за њих долазе бољи дани у граду на Неретви.

– Божић је неизрецива радост, јер се Бог спушта међу људе, постаје човјек и отвара нам врата вјечности. Да није те наде и вјере живот на земљи био би бесмислен. Зато и ми и наши вјерници у Мостару, послије великих искушења и страдања у блиској прошлости, тешке садашњости, гледамо у боље и срећније сутра с великом вјером и надом, што је посебно изражено у ове свечарске дане – рекао је парох Круљ.

Када је ријеч о проблемима Срба у Мостару и ономе шта их највише оптерећује, парох Круљ каже да се посљедње двије године може говорити о стагнацији и када је ријеч о обнови српских кућа, запослењу…

– Највећи проблем наших вјерника су незапосленост и немогућност покретања самосталних послова. На другом мјесту истакао бих око 2.000 необновљених српских кућа – наводи мостарски парох.

Када је ријеч о помоћи власти и надлежних институција, Круљ истиче да све углавном остаје на обећањима.

– Ми као свештеници потрудимо се да пажљиво саслушамо проблеме наших вјерника, њихове молбе и вапаје каналишемо на праве адресе, и углавном се процес ту и заврши – истиче парох.

На питање да ли су Срби у Мостару дискриминисани, парох Круљ каже да се, генерално гледано, може рећи да уживају сва права и слободе које се односе на најосновније људске потребе, међутим, дискриминације има када је ријеч о праву на рад, односно запослењу у јавним установама и предузећима.

Мостарски парох задовољан је како напредује обнова Саборне цркве.“Средства су при крају, али се надамо новим средствима и скором завршетку грубих грађевинских радова“, истакао је парох Круљ.

Он је поручио вјерницима да се не боје садашњости и да вјерују у бољу будућност. “ Да се међусобно поштујемо и да волимо све људе, јер нас томе учи и новорођени Христос Бог. Мир Божији – Христос се роди! поручио је мостарски парох.

Празник рођења Христовог свечано је прослављен у парохији Метковској

Сверадосни празник рођења Христовог свечано је прослављен у парохији Метковској. Вечерњом службом у 23:00 сата и налагањем бадњака почело је празновање Божића, а настављено је светом Литургијом у поноћ. Литургији коју је служио о. Борис, парох Метковски присуствовао је велики број вјерника, а посебна радост је велики одазив наше омладине и дјеце. Такође наше славље својим доласком увеличали су жупник из Багаловића дон Августин и представник града Метковића г. Тончи Јерковић. Послије службе присутни народ окупио се у парохијском дому на послужењу које су припремили вјерници.

Други дан Божића у вечерњим сатима парохија Метковска окупила је на свечаној вечери званичнике града Метковића поводом овог великог празника. На светог првомученика и архиђакона Стефана Света Литургија служена је у селу Глушци.