Daily Archives: 27. марта 2013.

Саопштење из Епархије ЗХиП

ПРЕПОРУКА

Одлучујући о томе шта треба да чини, како нешто треба да чини и како да се пројављује, Црква се у сваком времену пита је ли њено дјелање у складу са вољом Божијом, у складу са вољом њеног оснивача Господа нашег Исуса Христа. Анализирамо ли живот наше епархије у предходне двије деценије примијетићемо велике грађевинске подухвате као и велике дјелатности на обнови живе Цркве путем обнове вјеронауке, организације интензивнијег богослужбеног живота, народне кухиње, обданишта, фондације за помоћ многодетним мајкама, фондације за развој спорта и културе и свих сличних дјелатности. Потреба за изградњом нових, обновом и украшавањем старих храмова диктирана је потребама живе Цркве и нашим увјерењем да су сва ова дјела угодна Богу и да су на славу Имена Његова. Овај градитељако – обновитељски рад у нашој епархији још увелико траје, но да би он и даље одисао здравом духовношћу доносимо ову препоруку.

Овом препоруком дајемо на знање да у епархији Захумско – херцеговачкој и приморској Мостар – Требиње до даљњег не препоручујемо изградњу нових храмова изузев у насељима у којима је евидентан значајан пораст броја становника.

На овај начин желимо да препоручимо свима, који су имали или ће имати намјеру да прилажу новац у сврху изградње храмова која није у складу са овом нашом препоруком, да планирана средства дају за уређење или изградњу вртића, школа, здравствених установа, хуманитарних организација и у сваку сврху која помаже стварање бољих животних услова за све људе који живе на подручју наше епархије. Наша епархија је оснивач фондације „Свети Вукашин“ која помаже породице са троје и више дјеце. Поклањање новца фондацији сматрамо исто важним колико и помагање изградње храмова, јер чему храмови, ако не буде дјеце.

На крају рецимо и то да је изградња и обнова главних богослужбених објеката у скоро свим нашим градовима још увијек у току и да је наша жеља да овај посао што скорије буде завршен и крунисан обновом Саборног храма Силаска Светога Духа на апостоле у Мостару и храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима, тако да свако ко има намјеру да новац прилаже искључиво за изградњу храмова, наша је препорука да то чини за изградњу највећих храмова у којима ће у будућности бити најактивнији литургијски живот Цркве.

Наравно, да када неко изградњи храмова приступа на задужбинарски начин (задужбинарство подразумијева да иницијатори самостално обезбиједе средства за укупну изградњу), било гдје да се гради, такав подухват, у сврху очувања древног обичаја задужбинарства у нашем народу, у сваком случају подржавамо.

Прилог емитован у Дневнику РТРС 27. марта 2013.