Daily Archives: 9. маја 2013.

Радни ручак Епископа Григорија са Србима из Мостара

На иницијативу Епископа захумско-херцеговачког и приморског Господина Григорија, 9. маја 2013. године у Мостару, организован је радни ручак, којем су поред Његовог Преосвештенства присуствовали и поједини мостарски Срби, који живе у овом граду и они који су некада у њему живјели, показујући заједничко интересовање за будући живот у њему.

Након обиласка Храма Рођења Пресвете Богородице – Старе цркве у Бјелушинама, зграде Старе школе у изградњи, и градилишта Саборног храма Свете Тројице, присутни Мостарци, обишли су и новообновљено здање Владичанског двора, посебно његову ризницу и библиотеку, гдје су присуствовали и радном ручку, уз који се разговарало о даљој изградњи Саборног храма у Мостару, али и о црквеном, културно-просвјетном и привредно-економском животу српског живља у овом граду, као и о суживоту са свим другим његовим становницима.

Након обраћања присутнима Његовог Преосвештенства Епископа Григорија, затим протопрезвитера – ставрофора Радивоја Круља, те предсједника Мостарског Градског одбора СПКД „Просвјета“ ђакона Бранислава Рајковића и предсједника СПКУД „Гусле“ Радислава Тубића, пјевачке и играчке секције СПКУД „Гусле“ извеле су пригодан програм.

Васкршњи концерт у Коњицу

У четвртак 09.маја 2013. у 20:00 часова у свечаној сали Музеја у Јабланици одржан је по први пут свечани Васкршњи концерт. Поздравну ријеч у име Епархије ЗХиП одржао је Игуман Житомислићки архимандрит Данило. Концерту су поред неколико стотина грађана Коњица и Јабланице, присутвовали и представници кантоналних и општинских власти као и вјерски заједница са подручја Јабланице.На концерту су наступили Фолклорно Друштво „Љубиње“ из Љубиња, Фолклорни Ансамбл „ Неретва“ из Јабланице и БЗК „Препород“ из Јабланице. Након концерта у холу музеја уприличен је Васкршњи пријем за све госте.

Потписан Уговор за Спомен Цркву Васкрсења Христовог у Пребиловцима

У Владичанском двору у Мостару у четвртак 09. маја 2013. године потписан је Уговор са извођачем радова за Спомен Цркву Васкрсења Христовог у Пребиловцима.  Уговор су потписали у име инвеститора: Епархије Захумско-херцеговачке и приморске епископ ЗХиП г. Григорије и парох чапљински јереј Данило Боро, а у име извођача радова „Gemax“ д.о.о. Мостар г. Вања  Пешут. Према потписаном Уговору вриједност радова без пдв-а износи 1.076.794.70 КМ, рок завршетка радова је 365 радних дана, а динамика  радова ће  зависити од прилива средстава потенцијалних  донација.

Уплата прилога за обнову храма у Пребиловцима ће се вршити на посебне рачуне Српске-православне црквене општине Чапљина, код UNICREDIT BANKA D.D.MOSTАR, на име: 
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЧАПЉИНСКА
Г. ШУШКА ББ,
88300 ЧАПЉИНА, БИХ,

У БиХ, у конвертибилним маркама: бр. 3381102246138904

Ван БиХ на девизни рачун СПЦО Чапљина
БРОЈ РАЧУНА 20014667101

VALUTA: EUR
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3381 1048 4603 1262

Динарске уплате у Србији могу се извршити на рачун  СНД Пребиловци, Београд, Римска 5/7 бр.  рачуна 205-179372-31

-све уплате вршити уз напомену „за храм у Пребиловцима“. Имена свих приложника биће објављена на веб страници Епархије ЗХиП и  веб страници Пребиловци.

Невесињци кренули на поклоњење светом Василију

Рано ујутру 09. маја испред невесињског Саборног храма кренула је група од тридесет троје ходочасника пјешака на поклоњење светом Василију у манастир Острог поводом његовог празника. Пут ходочасника појањем васкршњег тропара, тропара светом Василију и молитвом за милост, живот , мир и спасење свих ходочасника благословио је отац Зоран Илић.

План је да ходочасници дођу у манастир пред поноћну литургију на сам празник светог Василија. Вође пута су Огњен Шмркић и Милан Кандић. Прије двије године Милан је претрчао 476 километара да би се поклонио острошком светитељу. Након вишемјесечних припрема Милан је претрчао пут од невесињског села Луке преко Мостара, Стоца, Љубиња, Требиња и Никшића, а вратио се, такође трчећи преко преко Голије и Гацка за Невесиње.

Мада је планирано, 2012. године није се пјешачило за Острог, већ је мања група ходочасника ишла за Мркоњиће преко Трусине, Берковића, Кубаша и Љубиња. Повод за одлазак у Мркоњиће био је долазак Његове светости патријарха српског Иринеја у родно мјесто светог Василија гдје је началствовао литургијом за празник острошког и тврдошког чудотворца.