Daily Archives: 11. јула 2013.

Освећење крста за куполу храма Свих Светих у Засаду

У Недељу Свих Светих прослављена је слава храма у изградњи у насељу Засад-Обалина. Свету Литургију служио је старешина саборног храма у Требињу о.Стеван са надлежним парохом о.Николом и окупљеним верним народом. На крају Литургије преломљен је Крсни хлеб и освећен крст за куполу храма који је прилог породице Ранка и Новке Бошњак из Требиња. Градитељи храма су углавном сами парохијани који су као добри домаћини припремили и трпезу љубави за све присутне.

Овом приликом у име одбора за изградњу храма позивамо све, који могу и желе, да својим добровољним прилогом помогну изградњу овог Херцеговачког храма.

Слава хора „Света Анастасија“

Чланови хора „Света Анастасија“ су од трећег до петог јула били на поклоничком путовању манастирима Лелић, Ћелије, Студеница и Градац .

По доласку у Ваљево и упознавања са историјом овога краја у ваљевском музеју, хор је коначио у манастиру Лелић, где је наредног јутра појао на Св. Литургији поред моштију Св. Владике Николаја. Након трпезе у манастирској трпезарији и благослова игумана лелићког Авакума, посетили смо манастир Ћелије. Уз појање тропара Св.оцу Јустину Ћелијском поклонили смо се на његовом гробу а у манастирској цркви посвећеној Архангелима,упознали се са животом овог дивног светитеља као и са историјом манастира у коме је он служио целих тридесет година.У гостопримници смо се окрепили разговором са сестрама ове свете обитељи уз послужење и песму .

У манастиру Студеница чланови хора присуствовали су свеноћном бденију које је служено у част и спомен преподобне мати Анастасије. Св.Литургију је служио игуман манастира Студенице,високопреподобни архимандрит Тихон са свештенством,монаштвом и верним народом. Појањем на литургији поред кивота мати Анастасије и поучени беседом о.Владимира Вукашиновића о јеванђелском лику светитељке , девојке су на заиста најлепши начин прославиле своју покровитељку.

Након литургије настављена је радост празника уз певање наше деце, а домаћини су све присутне угостили трпезом љубави у древној трпезарији Св.Саве.

У повратку смо посетили манастир Градац, где смо окрепљени љубављу и гостопримством игуманије Јефимије и сестара ове свете обитељи, наставили пут за Требиње.