Daily Archives: 3. августа 2013.

Освештан камен темељац храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима

У суботу 3. августа 2013. године Његово преосвештенство умировљени епископ Захумско Херцеговачки и Приморски Атанасије, освештао је камен темељац Спомен храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима, гдје је са епархијским свештенством служио Свету архијерејску литургију.Владика Атанасије је после литургије код моштију пребиловачких мученика које су смештене у некадашњој школи, обавио помен за више од 4.000 Срба страдалих у долини Неретве од усташа у Другом свјетском рату, те преломио крсни хљеб у славу ових мученика.

На литургији, на којој се сабрало више стотина вјерника, међу којима и Пребиловчани са свих страна свијета, присуствовао је и Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.

 Ове године навршавају се 72 године од страдања Срба у Пребиловцима, гдје је 6. августа 1941. године убијено 826 мјештана овог села, откуда је остао обичај да се помен даје прве суботе у августу.

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ
„ПРЕБИЛОВАЧКИ МАРТИРОЛОГИЈ“
(ПДФ)

 

Парастос у селу Добригошће изнад Јабланице

У суботу 03.08.2013. године у селу Добригошће изнад Јабланице пети пут послије рата одржан је скуп братстсва Манигода. Скуп је почео служењем парастоса у сеоском гробљу . Парастос су служили протојереј Лазар Манигода, свештеник из Земуна, и парох коњички јереј Милан Бужанин Присутнима пригодном бесједом обратио се протојереј Лазар Манигода. По завршетку парастоса сви су позвани за трпезу љубави. Овом скупу присуствовало је педесетак људи из овог села, расељених по свијету, као и неколицина данашњих становника Јабланице родом из овог села.. Треба напоменути да је у овом селу прије рата живјело педесетак породица а сад не живи ни једна , а само у Јабланици живи неколико углавном старијих породица Манигода.