Daily Archives: 17. августа 2013.

Поетско-ликовни сусрети у порти Саборног храма у Невесињу

У оквиру традиционалног невесињског луга, у порти Саборног храма, (Невесиње) одржавају се 4. Поетско-ликовни сусрети. Намјера организатора ове манифестације (Друштва „ДОБ“ из Гацка) је да људима, који у ове дане походе завичај, понуди стих, фотографију, слику…

– У четвртак, 15. 08. (21.30) отворена је изложба фотографија „Херцеговачко плава“ , аутора Славенка Вукасовића из Фото-кино клуба Требиње

„Старински изглед плаво тонираних, јако контрасних фотографија (цијанотипија), једноставно је био савршен за изложбу фотографија херцеговачког села које је и само у јаким контрастима – све каменито и оштро… Све се некако поклопило плаво небо, плави сеоски прозори и врата, плаве цијанотипије, сунце, љето и Херцеговина – потпуна хармонија“.

Изложба траје до 19. 08. 2013.

– Исте вечери у порти Саборног Храма промовисана је прва фотомонографија о Требињу – граду сунца. Путем видео пројекције публика је уживала у љепотама града Требиња.

– У петак, 16. 08. уприличена је промоција књиге, издавача СКиПД Просвјета – ГО Мостар и Друштва ДОБ Гацко, Алексе Шантића Пјесме. Уводно слово за наведени наслов написао је Владика Григорије: „О ранама и вјери Алексе Шантића“: Читав Шантићев живот био је распеће између ружног и лијепог, између лажи и истине, живота и смрти. Потресна је исповјест која је стала у само један стих – „Жељан сам лица без лажи и маске, жељан сам поља , дубрава и луга“. И пјесма му је била утјеха, љекарија од бола и додир љепоте – „тренутак раја којим болник сред очаја блажи, гуши тешки јад“.

Ученици и професори билећке и невесињске гимназије говорили су Шантићеву поезију, а у музичком дијелу програма наступиле су Марија, Вукосава и Анастасија Мањак.

 Радослав Таминџија