Daily Archives: 1. октобра 2013.

Донаторска вечера у Стокхолму за храм Васкрсења Христова у Пребиловцима

По благослову Његовог преосвештенства епископа Британско-скандинавског г. Доситеја, а у организацији чланова Завичајног удружења Херцеговаца у оснивању ”Свети Василије Острошки”, у великој сали духовног и културног центра Свети Сава у Стокхолму, којa може да прими 120 особа, у суботу 28. септембра 2013. године, одржана је донаторска вечера за прикупљање средстава за обнову храма Васкрсења Христовог у херцеговачком селу Пребиловци. Срби из Стокхолма који су се то вече сабрали сакупили су и на рачун Српске црквене православне општине у Чапљини уплатили нешто више од 100 хиљада шведских круна.

То вече гост црквеној заједници у главном граду Шведске били су епископ Захумско -херцеговачки и приморски г. Григорије, парох чапљински јереј Данило Боро и секретар Епархије ЗХиП г. Мирослав Бошковић. Током вечери је изведен пригодан културно – умјетнички програм у коме су учешће узели драмска умјетница Јелена Иванишевић, солистица изворних српских пјесама Татјана Дошло, пјесник Ђорђе Брстина те чланови фолклорне секције Српског удружења из Солне, градске четврти Стокхолма. После уводног слова професора историје Душана Топаловића, надахнутим говором се присутнима обратио владика Григорије.

У недељу 29. септембра 2013. године у храму Светог Саве у Стокхолму Свету Архијерејску Литургију је служио епископ Григорије уз саслужења јереја Данила Бора и јереја Арсенија Гардовића.

Добар домаћин гостима је био г. Александар Драгићевић са породицом, а саму вечеру је, као и многим другим сличним приликама, када је ријеч о окупљању Срба у Стокхолму, донирао еминентни српски угоститељски радник, Стаменко Кандић, власник ресторана ”Jakthornet” у Стокхолму. Иначе вече је одржано под покровитељством Српског Савеза и Савеза Срба у Шведској који су донирали за храм у Пребиловцима по 5.000 круна.

Том приликом дошло се до закључка да, у границама реалних могућности, ова сарадња у будућности треба да буде што интезивнија и по свом садржају што разноврснија. Једна од главних програмских оријентација поменутог удружења ће свакако бити хуманитарне природе. У догледној будућности планира се организовање још двије овакве вечери у Малмеу и Гетеборгу с жељом да изградња храма у Пребиловцима иде планираним темпом.