Daily Archives: 13. октобра 2013.

Светa литургијa у селу Просјек

У цркви Воздвижења Часног Крста у селу Просјек, у Бобанима, јутрос је парох бобански отац Момчило Пејичић служио Свету литургију. Иако, у присуству малог броја вјерника, отац Пејичић је истакао да је ово посебан дан за бобански крај и житеље страдалних Бобана који су у протеклом рату и те како осјетили руку непријатеља. „Часни крст је основни знак за човјека. Вертикала показује љубав према Богу, а хоризонтала љубав према другом човјеку, јер управо онако како и Христос каже у својим заповијестима, љубав према Богу и ближњима“, рекао је у својој бесједи отац Пејичић. У току литургије присутни су се причестили, а затим су домаћини приредили трпезу љубави.

Црква је по предању сазидана за један дан и једну ноћ, а мјештани села Просјек и Невада у више наврата су је обнављали. Посљедњи пут је обновљена 1976. године када је наново урађен кров и унутрашњост цркве. Тада је и служена посљедња литургија, а нови живот за овај крај долази 2009. године када су се, уз помоћ оца Исаије, поново чула црквена звона. До села и цркве долази се по тачно утврђеним стазама, јер нема пута, а ни струје. Село је у посљедњем рату у потпуности срушено и опљачкано.

Прилог приредио: Божо Морић

Промоција књиге поезије Јована Дучића и у Парохији Светога Саве у Паризу

После промоције књиге поезије Јована Дучића и изложбе необјављене Дучићеве преписке у Српском културном центру у Паризу у петак вече, 11. октобра 2013. године, данас у недељу, 13. октобра 2013. године, у Парохији Светога Саве у Паризу је приређено друго по реду представљање ове књиге. У години када се обележава седамдесетогодишњица Дучићеве смрти добили смо прво двојезично издање превода песама на француски језик овог ”кнеза српске поезије”. О књизи су говорили: приређивач овог издања Љубомир Михаиловић и, у име издавача, Епископ Максим Васиљевић. Дучићеву поезију је на француском читала Зорица Терзић.

Уз књижевно вече приређена је и изложба досад непознатих и необјављених рукописа из Дучићеве преписке. Непознату преписку заједно са појединим оргиналним рукописима песама Јована Дучића, који су се нашли у заоставштини проф. Петра Бубрешка, за изложбу су припремили студенти теологије. Изложени експонати обухватају, између осталог, Дучићев извештај Милану Стојадиновићу, председнику министарског савета о разговору са Мусолинијем у Риму 6. августа 1935, писмо еп. Николаја Велимировића Дучићу, 4. фебруара 1932, Скерлићева писма Ј. Дучићу, из 1905, итд. Догађају су присуствовали Епископ западноевропски Лука, игуман Манастира Тврдоша о. Сава, амбасадор Србије у Француској г. Рајко Ристић, књижевник Коста Христић, историчар Бошко Бојовић и око 200 посетилаца у сали.