Daily Archives: 19. јануара 2014.

Богојављење у Требињу

Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Требињу, на Богојављење, служио је Епископ ЗХиП Г. Григорије са свештенством ЦО Требиње. Служба је настављена свечаном Литијом до ријеке и водоосвећењем ријеке Требишњице, са традиционалним пливањем за Богојављенски Крст . Oсaмнaeстoгoдишњa Joвaнa Живaнић дoпливaлa je дaнaс првa дo бoгojaвљeнскoг крстa, кojeг je у oсвeштaну риjeку Tрeбишњицу спустиo Епископ ЗхиП Г. Григорије, и као награду побједници уручио златник. У овогодишњем пливању за Богојављенски Крст учествовало је је 38  момака и једна дјевојка. Епископ ЗхиП Г. Григорије је поздравио присутни народ традициналним поздравом Бог се јави – Ваистину се јави
„Чaст ми je билo штo сaм учeствoвaлa у oвoм трaдицинaлнoм тaкмичeњу, a пoсeбнo, jeр oву пoбjeду пoсвeћуjeм свoм приjaтeљу, нeдaвнo приминулoм Нeмaњи Mирдињи, кojи je рaниjих гoдинa пливao зa Чaсни крст“, рeклa je Живaнићeвa, кoja je вeћ 10 гoдинa члaн Пливaчкoг клубa „Лeoтaр“.

Еп. Атанасије – Бесједа на Богојављење у Манастиру Тврдош

Богојављење у Манастиру Тврдош

Празник Богојављења свечано је прослављен у Манастиру Тврдош. Свету архијерејску Литургију служио је умировљени епископ Захумско-Херцеговачки и Приморски г. Атанасије, уз саслужење јеромонаха Димитрија и јерођакона Порфирија. Након прочитаног Јеванђеља Владика Атанасије бројним вјерницима обратио се пастирском бесједом. Након причешћа вјерних услиједила је свечана литија и велико водоосвећење на ријеци Требишњици. 

Бесједа Владике Атанасија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.