Daily Archives: 2. фебруара 2014.

Парастос Алекси Шантићу у Мостару

Поводом деведесетогодишњице од упокојења Алексе Шантића, а након јучерашњег, такође пјеснику у част, отварања „Просвјетине школе српског језика, историје и културе“ у Мостару, одржан је и помен у Старој православној цркви у Мостару.
Након Свете литургије и помена у Храму Рођења Пресвете Богородице, чланови СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар и СПКУД „Гусле“ Мостар, са парохом мостарским Марком Гојачићем и осталим поштоваоцима Алексе Шантића, цјеливали су и гроб овог великана, при чему су, уз молитве за покој душе, изречене и ријечи о хришћанским мотивима у Шантићевим пјесмама, од стране господина Ранка Чворе, потпредсједника мостарске „Просвјете“ и својеврсна похвала пјеснику из уста и срца Шемсудина Златка Сердаревића.

СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар

Састанак вјероучитеља у Мостару

У суботу, на празник Преподобног Макарија Египатског и Светог Марка Ефеског, одржан је редовни састанак вјероучитеља обогаћен присуством архијерејског намјесника наше епархије оца Радивоја Круља. Састанак је, захваљујући срдачном гостопримству оца Радивоја, уприличен у Владичанском двору у Мостару.

Најзначајнија тема састанка је била учешће вјероучитеља у предстојећем симпосиону под називом ,,Теологија и савременост“, а који ће се одржати у Требињу у оквиру прославе епархијске славе Светог Игњатија Богоносца. Разматране су могућности оснивања епархијског листа за дјецу, организовање стручног семинара пред наредну школску годину као и писање годишњег плана активности вјероучитеља за 2014. годину.

Нарочито је истакнута потреба да вјероучитељи организују креативне црквене активности и пројекте уз помоћ својих свештеника да би обогатили живот парохије у којој заједно служе и проповиједају ријеч Божију.

Састанак је завршен уз ручак припремљен од стране домаћина, оца Радивоја, оца Небојше и осталих чланова Цркве у Мостару на чему им се и овом приликом захваљујемо.