Daily Archives: 10. априла 2014.

Добротворно гусларско вече у Панчеву

Прво добротворно гусларско вече за обнову Храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима, одржано је 10. априла 2014. године у Дому Војске у Панчеву. Приредба је одржана поводом 25- годишњице рада народног гуслара Александра Таушана, у организацији Друштва гуслара „Стара Херцеговина“ из Београда, Завичајног клуба „Херцеговац“ из Панчева и других херцеговачких удружења у Србији. У изванредној атмосфери, више од 300 посјетилаца је уживало у епској поезији и „дивним звуцима вјештијех гусалах“ . На вечери је за обнову Храма прикупљено 68.700,00 динара. Друго добротворно вече за Пребиловце заказано за 24. април у Смедереву, а треће 26. априла у Зрењанину у оквиру Фестивала гусларских друштава Војводине.

Поклон „Просвјетиној школи српског језика, историје и културе“ у Мостару

Подстакнут препоруком Епархије захумско-херцеговачке и приморске (http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/?p=7013), један од покретача обнове и ктитора Храма Светих Апостола Петра и Павла у Богодолу, код Мостара, Велибор Иванишевић поклонио је Српском просвјетном и културном друштву „Просвјета“ – Градски одбор Мостар, интерактивну школску таблу. Интерактивна табла, прва ове врсте у Мостару, намјењена је унапрјеђењу наставе „Просвјетине школе српског језика, историје и културе“ која се од фебруара мјесеца текуће године одвија у Владичанском двору у Мостару.

У име мостарске „Просвјете“, дародавцу се захвалио предсједник, ђакон Бранислав Рајковић, док посебну захвалност упућују ученици и предавачи „Просвјетине школе српског језика, историје и културе“.

СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар