Daily Archives: 20. априла 2014.

Васкршња литургија у Саборном храму у Требињу

Њeгoвo прeoсвeштeнствo Епископ зaхумскo-хeрцeгoвaчки и примoрски Г. Григoриje, сa свeштeнствoм ЦО Требиње, служиo je Вaскршњe jутрeњe и Свeту литургиjу у Сaбoрнoм хрaму у Tрeбињу. Влaдикa Григoриje je вjeрницимa пoручиo дa сe рaдуjу свaкoм чaсу и свaкoм трeнутку свojих живoтa, и дa у миру и срeћи прoслaвe нajвeћи хришћaнски прaзник Вaскрс.

Литургиjи у Сaбoрнoм хрaму присуствoвao je вeлики брoj вjeрникa, мeђу кojимa пунo дjeцe. Пoслиje вишeднeвнoг пoстa, вjeрници су приступили свeтoj тajни причeшћa, нaкoн чeгa су свeштeници вaскршњa jaja пoдиjeлили вjeрницимa, кojи су сe с рaдoшћу куцaли и уз пoздрaв „Христoс вaскрсe – Вaистину вaскрсe“ jeдни другимa чeститaли прaзник нaд прaзницимa.

В.Д.

Фото: Владо Ђукић

Празник Васкрсења у Невесињу

У Страсну недјељу и на сам празник Васкрсења Христова у Невесињу се богослужило у саборном храму, те у храмовима у Кифином Селу, Биограду, Зовом Долу, Залому и Придворцима. Васкршње јутрење и прва литургија на Васкрс у саборном храму служена је у поноћ, док је друга литургија у истом храму служена у пет сати у јутро. У Кифином Селу света литургија служена је такође у раним јутарњим часовима.

Невесињску заједницу на Васкрс је, са неколико свештеника из сусједних нам парохија, посјетио владика Атанасије (Јефтић). Са гостима, који су нам увеличали празничну радост, одслужили смо Пасхално вечерње.

Празник Васкрсења Христовог у Мостару

Пасха красна, Пасха Господња Пасха, Пасха свечасна, засијала је и у Мостару. Пасха нова, света, Пасха тајанствена, Пасха свештена показала се и у мостарском Храму Рођења Пресвете Богородице, освећујући све вјерне. Иконизујући Христа Избавитеља, Пасху нову, која нам отвори Двери рајске, царске двери отвори нам Епископ Атанасије, умировљени захумско-херцеговачки, уз саслужење свештенства и народа Божијег мостарског.

Пристижући првог, трећег, шестог, деветог.., једанаестог часа мноштво вјерних ушло је у Радост Господа свога причећујући се Његовим Тијелом и Крвљу Његовом. Након наслађења за пуном храмовном Трпезом и бесједе Епископа Атанасија, који указа на ријечи Преподобног Јустина Ћелијског о Васкрсу, вјерни су се налађивали и за трпезом љубави.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ЗАИСТА ВАСКРСЕ!

Васкрсење Христово у Гацку

Након великопосних богослужења страсне седмице у храму Силаска Св. Духа на Апоостоле у Гацку, на којима је присуствовао велики број вјерника, Васкрс је и ове године прослављен свечано. Као и претходне годне служене су двије Литургије: поноћна и јутарња, што се показало веома корисно јер је на обје службе црква била препуна.
Поноћном Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор отац Велимир Ковач, старјешина храма Свете Тројице у Гацку, а Светом Литургијом која је почела у 6 часова началствовао је јереј Данило Дангубић, парох Друге гатачке парохије.

Прослава Васкрса у Манастиру Житомислић

Ове године је Пасха у манастиру Житомислићу прослављена  веома свечано. На Велики четвртак свету литургију служио је јереј Милан Бужанин, парох коњички. Исти дан увече служено је јутрење Великог петка са читањима дванаест страдалних јеванђеља, које су служили архимандрит Данило, архимандрит Лазар и јереј Данило Боро, парох чапљински. На Велики петак ујутру служени су царски часови, после подне вечерње са изношењем плаштанице а увече статије, на обе службе пристигао је велики број вјерника. На Велику Суботу служена је литургија на којој је пресвучена црква у бијелу боју, уз радосно посипање ловоровог лишћа и прочитано Васкрсно јеванђеље. Васкрсно славље почело је у поноћ јутрењем а потом светом литургијом, којом је началствовао архимандрит Данило Павловић, игуман манастира Житомислића, уз саслужење архимандрита Лазара. На литургији је, упркос кишном времену, било присутно изузетно много народа, не само из Житомислића него и са ширег простора долине Неретве. И ове године примећујемо да је вјерни народ, а нарочито омладина која се сабира на свету евхаристију, у манастиру Житомислићу све бројнија.