Daily Archives: 20. маја 2014.

Данас је завршено прво ургентно прикупљање помоћи у нашој епархији за угрожена подручја

Сва прикупљена помоћ у нашој епархији која није до сада послана, данас је прикупљена и спакована за одлазак у угрожена подручја по инструкцијама Штаба за ванредне ситуације Републике Српске. Ријеч је о 30 тона робе различитог садржаја( флаширана вода, конзервирана храна, брашно, дуготрајно млијеко, средства за хигијену, ћебад, одјећа, средства за чишћење…) која ће ујутро кренути пут Добоја преко Мостара гдје ће се конвоју придружити и помоћ од хуманог народа из долине Неретве. Данас је утоварена помоћ и из ЦО Билећа и ЦО Метковић коју су прикупљали наши свештеници са својим парохијанима.

У пратњи конвоја помоћи ићи ће наши свештеници јереј Небојиша Радић и јереј Бранимир Боровчанин и Ђорђе Капор који ће се постарати да све прикупљено уредно и сигурно стигне на за то предвиђени прихватни центар.

Више од двије стотине младих волонтера у Требињу је у протекла два дана активно радило, прикупљало, селектовало и утоварило помоћ и ово је прилика да им се захвалимо.

Такође захваљујемо бројним приложницима, свима који су помогли да ова помоћ буде прикупљена. Морамо истаћи свесрдно ангажовање припадника Општинског Црвеног Крста, који су стручном подршком помогли у организовању паковања и отпремања помоћи.

Истичемо и доброту многих требињских превозника који су понудили и даље нуде своја возила за превоз помоћи, а посебно захваљујемо превознику Владимиру Мискину који се први одазвао на наш позив и вози прикупљену помоћ својим шлепером, покривајући и цјелокупни трошак пута. Други камион помоћи својим возилом возиће Ристо Пухало који се други јавио и ставио своје возило на располагање за одвоз помоћи.

Стигла је и значајна помоћ у води и храни од бројних приватника , чак и православних кинеза у више пари чизама, чарапа и водонепропусне обуће, што нас је посебно обрадовало.

Данас је у наш храм дошао и прилог од више грађана муслиманске вјероисповјести, који су се комшијски одазвали на наш позив, а истичемо и доброту појединачних прилога у висини просјечне пензије или плате, што говори да људи никад неће одустати од људи и Господа.

Овако брз и ефикасан одзив вјерног народа помогли су великим трудом и радом новинари свих телевизијских и новинских кућа и наших локалних радио станица који су стално извјештавали и преносили наше апеле и саопштења. Нико није остао равнодушан.

Помоћ смо примили и од затвореника из Казнено-поправног завода Требиње који су од себе дали по једну конзерву за најугроженије.Такође данас је стигла и помоћ радника и станара Дома Пензионера Требиње, који су и овог пута као и раније показали несебичност и љубав.

Хвала свима на људском одзиву и достојанству које су показали у овој хуманитарној акцији наше епархије и позивамо да се помоћ даље настави кроз општинске организације Црвеног Крста у сагласности са свим одлукама Републичког Штаба за ванредне ситуације.

Јереј Александар Илић

Љубиње уручило помоћ Добоју

Љубиње је показало хришћанску љубав на дјелу. У организацији општине и црквене општине, а љубављу и добротом народа за мање од 24 часа од почетка акције, љубињци су сакупили више од 30 тона прехране, хигијенског материјала и осталих артикала, и ова пошиљка је синоћ испоручена у Добоју.
Након што је у добојској болници истоварено 500 хљебова, остала помоћ је истоварена у касарни Миљаковац, гдје је сабирни центар, а како је заповједио кризни штаб.
Са овом пошиљком из Љубиња је путовало 12 људи који су истовар робе завршили пред поноћ, а тачно у поноћ су се упутили ка Љубињу.
Хуманитарна акција се у Љубињу и даље наставља, грађани помоћ могу предати у просторије Ватрогасне јединице у Љубињу, а према сазнањима са терена, најпотребнији су храна и средства за хигијену.
Један од учесника је направио фоторепортажу.

Други дaн прикупљaњa пoмoћи у Гaцку

Другoг дaнa прикупљaњa пoмoћи у Гaцку зaбиљeжeн je вeлики oдзив грaђaнa. Прикупљeн je joш jeдaн кaмиoн oд 7 тoнa пoмoћи и прeкo 5000КM. Пoсeбну зaхвaлнoст дугуjeмo нaрoду Никшићa, кojи су прeкo Црквeнe oпштинe Никшић прикупили oкo 3 тoнe пoмoћи и oкo 2000 eврa, кao и сeстринству мaн. Жупa Никшићкa кojи су пoслaли пoмoћ у вриjeднoсти oд 2000 eврa. Пoмeнутa пoмoћ из Црнe Гoрe je дoстaвљeнa у Гaцкo, oдaклe je oргaнизoвaн прeвoз у пoплaвљeнa пoдручja. Прикупљaњe пoмoћи je oбaвљeнo зajeдничкoм aкциjoм Oпштинe Гaцкo, Рудникa и Teрмoeлeктрaнe, Црквeних oпштинa Гaцкo и Aвтoвaц, Цивилнe зaштитe, Oпштинскe вaтрoгaснe jeдиницe, aктивистa Црвeнoг крстa, учeникa срeдњoшкoлскoг цeнтрa, Рaдиo Гaцкa и мнoгoбрojних привaтних прeдузeћa. Aкциja ћe бити нaстaвљeнa и нaрeдних дaнa.