Daily Archives: 24. маја 2014.

Крштење Пребиловчанки

У Саборном храму у Чапљини у Светој Литургији на празник Светих просветитеља словенских Кирила и Методија 24. маја 2014. године крштене су Бранка, Биљана и Божана Екмечић, три кћери од петеро дјеце Миладина и Сојке Екмечић из Пребиловаца, који су најмногодјетнија од повратничких породица у парохији чапљинској.

ЦО Чапљина

Светa Литургијa у селу Загорице код Коњица

У суботу 24. мајa 2014.г. у селу Загорице код Коњица, у гробљанској капели, Свету Литургију служио је парох коњички јерј Милан Бужанин. Светој Литургији присуствовало је око тридесет људи, пријератних становника овог и околних села. У овом селу Света Литургија служи се сваке године у последњу недељу у мају. У Загорицама су до протеклог рата Срби били већинско становништво , а сад тамо живе само четири породице. Послије Свете Литургије домаћини, Томо Куљанин и његова породица, су за све присутне припремили трпезу љубави у обновљеној парохиској сали у овом селу , а након ручка јавио се господин Слободан Куљанин за домаћина сљедеће године.

На данашњи дан посебну радост су нам учинили Стојан Милошевић и Данијела Урошевић који су ступили у Свету Тајну Брака у Храму Св.Василија Великог. Ово је прво вјенчање у парохији коњичкој ове године , а прво са сватовима након рата.

Ц.О. Коњиц

Херцеговина наставља са прикупљањем помоћи

Данас су мјештани и потомци херцеговачких села са Бобана сакупили и сложили значајну материјалну помоћ за народ пострадао у поплавама у Општини Бијељина која је у ратно вријеме била мајка за многе наше породице из Херцеговине, а посебно из Коњица и долине Неретве, који су већином насељени у селу Дворови у поменутој општини. Они су опет послије ратног страдања преживјели и стихију незапамћене поплаве.

Бобанци су се одазивајући на позив Епархије ЗХиП и владике Григорија, у претходним данима потпуно самостално организовали и данас су уз координацију Епархије ЗХиП и општинског Црвеног крста селектовали и нумерисали количине робне помоћи и у раним јутрањим часовима крећу пут Бијељине.

Напомињемо важност заједничког организовања сваке следеће хуманитарне помоћи како би се осигурало да иста буде правилно и равномјерно распоређена потребитима.

Бобанци су данас показали прави примјер како се то ради и на томе им се најискреније захваљујемо.

Јереј Александар Илић