Daily Archives: 5. јуна 2014.

Повратак у Дувно

Нови доказ да је божија воља да човјек испод свога неба никада у срцу не оде и да ће се на своје тло не само у мислима већ и стварности враћати, догодио се мјесеца маја у Дувну, у селу Баљци. Домаћини Михајло Велемир и његов син Марко вратили су се на своја спаљена и разорена огњишта, на потпуно запарожено имање, са своја два најамника, да ту, за сада без струје, живе у камп приколици и у рушевини своје куће. Ни чињеница да им је ту године 1992. настрадала Маркова стара бака и Михајлова мајка, није их спријечила да се врате под своје небо и на своју земљу.

Вриједни домаћини су повратком у Дувно довели 500 оваца и коза са јагањцима и козлићима, 15 крава са телади и двадесет аутохтоних босанских коња којима већ неко вријеме, као врсти, пријети нестанак из ових крајева.

Домаћине Михајла и Марка, као и њихове раднике, посјетио је парох мостарски Радивоје Круљ, који је уједно и опслужитељ парохије дувањске, благословио њих, њихов повратак и њихове напоре, понудио им сву помоћ и подршку коју им он сам и православна црква, с божијим благословом, могу пружити. У пратњи оца Радивоја је био и члан повјеренства црквене општине Дувно г.Александар Гвозденовић.

Посредовањем оца Радивоја, мостарац г.Вања Пешут је вриједним домаћинима уступио агрегат на кориштење за привремено напајење домаћинства електричном енергијом.

Можемо слободно рећи да је овај повратак и најљепши поклон парохији дувањској поводом 150-те годишњице Цркве светог Николе у Дувну, гдје ће се у суботу 14.јуна у 10:00 часова служити света литургија коју ће предводити преосвештени Владика господин Григорије са свештеницима и вјерним народом Дувна и околине.

В.Гатало