Daily Archives: 15. јуна 2014.

Обиљежено 22 године од егзодуса Срба из долине Неретве

У недељу 15. јуна 2014. године, у Цркви Преображења Господњег у Клепцимима је служена Света Литургија и помен за пострадале Србе долине Неретве у последњем грађанском рату. Наиме, у организацији Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње обиљежено је 22 године од егзодуса српског народа из Мостара и околине. После Свете Литургије и помена упаљене су свијеће и положено цвијеће на споменик у Клепцима, на Буни и Спомен костурници у Невесињу, те служен парастос у Старој Цркви у Мостару.

У протеклом рату нестале су 431. особе српске националности, од којих 289 цивила, а за 98 лица се још увијек трага.

Евхаристијским слављем обиљежено 150 година од изградње храма у Дувну

Прослављајући Оданије Педесетнице, хришћани дувањског и мостарског краја, обиљежили су и стотину педесет година од изградње Храма Светог Николе Мирликијског Чудотворца.

У име Епископа захумско-херцеговачког и приморског Господина Григорија, Сабрање светих предводио је високопреподобни архимандрит Данило, игуман Манастира Житомислића, уз саслужење протопрезвитера ставрофора Радивоја Круља, пароха мостарског и дувањског, и презвитера Небојше Радића, Милана Бужанина и Марка Гојачића.

Богослужењу су присуствовали начелник општине Томиславград господин Иван Вукадин и премијер Владе Херцег-босанског кантона, са министрима, господин Бранко Ивковић.

Завршна свечаност „Просвјетине школе српског језика, историје и културе“ у Мостару

Посљедњим часовима наставе у суботу и завршном свечаношћу у недјељу „Просвјетина школа српског језика, историје и културе“ у Мостару, успјешно је окончала први период рада. Овај пројекат Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ – Градски одбор Мостар покренут је крајем децембра прошле године, интензивно припреман у јануару, а спровођен од фебруара до јуна текуће године, са намјером да се у будуће одвија још учесталије и обухватније.

Завршној свечаности у атријуму Владичанског двора у Мостару, поред дјеце, њихових родитеља и предавача, као и других посјетилаца, присуствовала је и конзул-жеран Републике Србије у Мостару, госпођа Јелена Вукајловић. Захвалнице предавачима српског језика, српске историје и српске културе, и дародавцу интерактивне табле, уручио је потпредсједник СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар, Ранко Чворо, након чега је услиједила краћа представа, у којој су учествовале обе узрасне групе ученика.

На крају програма, који су водили Марко Булајић и Селене Суша, такође учесници у овом пројекту, ђакон Бранислав Рајковић, предсједник СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар, свим ученицима подјелио је свједочанства о похађању „Просвјетине школа српског језика, историје и културе“, надајући се наставку њеног рада.