Daily Archives: 22. септембра 2014.

У Парохијском дому у Билећи отворена изложба радова полазника Школе сликања „Церовац“

У недељу, 21. септембра, у Парохијском дому у Билећи, отворена је изложба радова полазника Школе сликања „Церовац“ – атеље у Билећи. Овом приликом су уручене и Кембриџ дипломе полазницима Школе „Церовац“ који су са успехом положили ове трајно признате међународне испите. Догађају су, осим професора и ментора, присуствовали многобројни пријатељи школе, и наравно, наши бисери, пет чланова Атељеа чије радове смо, на нашу радост, имали прилику да видимо, као и ученици којима су уручене Цамбридге дипломе.

Оља Ћук, дипломирани академски графичар и ментор програма, приликом представљања својих полазника је изјавила следеће: „Школа сликања у Билећи је почела са радом тачно пре две године. У раду са полазницима базирали смо се на развој цртачких вештина које смо оплемењивали постепеним увођењем сликарских техника и развијањем осећаја за лепо. Поред нашег практичног рада настојали смо да обогаћујемо и нашу ликовну културу па смо тако правили и студијске посете Академију ликовних уметности у Требињу и Музеју Херцеговине у Требињу. Поред тога учествовали смо и на Ликовној колонији Церовац коју ова школа организује у истоименом селу надомак Требиња, као и на саборовање сликара и иконописаца које је ове године по први пут организовано у Билећи. Наши млади уметници до сада су имали и двије изложбе у Требињу, заједно са својим колегама из Требиња.

Гђа Миљана Мискин, директор школе „Церовац“, приликом отварања изложбе је изјавила: „Школа Церовац ради у Билећи већ 13 година, првобитно само као школа страних језика, а већ две године у склопу школе делује Уметнички атеље, а од прошле године Школа математике и Дјечији образовни кутак. Церовац је са радом почео у јануару 2002 године у Требињу, а на иницијативу младих професорки Мирјане Албијанић и Биљане Албијанић и уз подршку господина Николе Асановића из Културно-просвјетног друштва Просвјета, школа је отворила и пословну јединицу у Билећи у марту 2003 године. Нашем тиму професора се 2004. године придружила професорка Људмила Милошевић и до данас тим професора страних језика у Билећи је остао исти, наравно у односу на 2002. годину много богатији искуством и знањем стеченим на разним семинарима и радионицама у организацији наше школе, Британског савета, других партнера Церовца, као и много сати личног рада.

Херцеговина, па и Билећа су простор који негује писменост и образовање а страни језици су њихов важан део. Томе у прилог иде и чињеница да је 150 студената Церовца у Билећи стекло међународно признате Cambridge дипломе. Свега овога не би било без узајамног рада наших професора, вредних студената и велике подршке одговорних и пожртвованих родитеља. „

Проф Оља Ћук се такође захвалила полазницима Школе сликања (Сергеју Милошевићу, Емилији Албијанић, Анастасији Жуловић, Максиму Коловица и Марини Коловић) на љубави, вољи и истрајности коју су показали у досадашњем раду и тако учинили успех атељеа већим и значајнијим. Осим тога, велико хвала је упућено и оцу Небојши Коловићу, оцу Данилу Бору и Парохијском дому Билећа, на подршци и разумевању.

Слава храма у Фатници

У понедељак 22. септембра 2014. године у храму који се налази на брдашцету у Фатничком пољу, учешћем на Светој Литургији коју је служио свештеник Данило Боро, мјештани села Фатница свечано су прославили крсну славу храма – празник Светих праведних Јоакима и Ане. Храм потиче из XII вијека и један је од најстаријих у овом крају.

Слава храма у Врпољу

Сада већ традиционално у недељу пред прослављање Светих праведних богоотаца Јоакима и Ане, а ове године на празник Рођења Пресвете Богородице служена је Света Литургија у храму подигнутом на средњовијековном гробљу Немањића у селу Врпоље у Љубомиру. Свету Литургију је служио парох Данило Боро. Најстарији помен храма датира из 1349/1350. године приликом доласка цара Душана у Дубровник, те посјете овом храму и давања помена прецима немањићке династије на овом гробљу.
Храм је последњи пут обновљен 1906. године понајвише приложничким трудом Јефта Иванковића и духовним старањем јеромонаха Леонтија Нинковића, а освештао га је Митрополит Петар Зимоњић.