Daily Archives: 7. новембра 2014.

УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР ВЕЛИМИР БРЕЊО

УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР
ВЕЛИМИР БРЕЊО
1936-2014

Бог да му душу прости!
Царство небеско!
Амин Боже!

У Требињу, 6. новембра 2014. године, упокојио се у Господу протојереј-ставрофор Велимир Брењо. У Саборном храму у Требињу 7.11.2014. године, служена је заупокојена Литургија новопрестављеном слуги Господњем проти Велимиру, а опијело у истом храму биће одржано у 14 часова. Сахрана је заказана за 15 часова на Градском гробљу „Подгливље“ у Требињу.

Нека је блажен помен нашем брату и саслужитељу, проти Велимиру Брењу.
Бог да му душу прости! Царство Небеско. Амин Боже!

Прота Велимир Брењо је рођен 1936. године у селу Будисавље код Невесиња. Послије завршене осмогодишње школе у Невесињу завршава Богословију Светог Саве у Београду. Оженио се Божидарком рођ. Милићевић, са којом је подигао троје дјеце Драгана, Растка и Весну.

Рукоположен је у чин свештеника 1960. године у Мостару, од стране Митрополита Захумско-Херцеговачког Г. Владислава. Затим је постављен за пароха у Љубињу, гдје остаје до 1947. године. Правом ношења црвеног појаса одликован је од стране Патријарха српског Г. Германа, године 1967. у Манастиру Житомислићу.По благослову надлежног Митрополита Захумско-Херцеговачког Г. Владислава, 1947. године премјештен је у Требиње, за пароха требињског,гдје остаје до пензионисања. Након пензионисања, постављен је за свештенослужитеља у Мананастиру Дужи, при храму Покрова Пресвете Богородице.

Одликован је 1992. године,чином протојереја од Епископа Захумско-херцеговачког и Приморског Г. Атанасија.Чин протојереја-ставрофора добио је2003. године од Епископа Захумско-херцеговачког и Приморског Г. Григорија. Упокојио се у Господу 6. новембра 2014. године.

 Нека је блажен помен нашем брату и саслужитељу, проти Велимиру Брењу.

Бог да му душу прости! Царство Небеско. Амин Боже!