Daily Archives: 29. децембра 2014.

Света Архијерејска Литургија у Билећи

У недељу Праотаца његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки Григорије служио је Свету архијерејску литургију у Саборном храму Светога Саве у Билећи уз саслужење више свештеника епархије. Посебна радост за билећку литургијску заједницу причинило је крштење Милице, новорођене кћерке старјешине храма протојереја-ставрофора Небојше Коловића.

На дан када се сјећамо Светих Мајки наше Цркве, после службе пригодно послужење су припремиле мајке које редовно учествују у литургијском сабрању у нашем Саборном храму.

ЦО Билећа

Бесједа Еп. Григорија

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Еп. Григорије – Бесједа у Билећи 28.12.2014.

Материце у Саборном храму у Требињу

У недељу Праотаца , Српска Православна Црква прославља Материце, дан када се сјећамо Светих Мајки наше Цркве.Тај дан мајке хришћанке славе као свој празник. Овај празник увијек пада у другу недељу пред Божић.

На тај дан дјеца поране, и већ припремљеним гајтаном, шалом, канапом или концем вежу мајке, на исти начин као што су мајке везивале њих на Дјетињце.

Обичај“везивања“ и „дријешења“ представља много више од пуке игре укућана, јер се њиме потврђује веза љубави којом су повезани сви чланови хришћанске породице.

На Светој Литургији , молитвено смо се сјетили свих мајки, оних које су већ прибројане Сабору Светих, као и оних које су у овом времену кадре да у своју узвишену улогу материнства унесу несебичну љубав и велику жртву.

Пригодно послужење и свој „откуп“ су данас припремиле мајке које редовно учествују у Литургијском сабрању у нашем Саборном храму.

 Мирјана Зиројевић