Daily Archives: 15. априла 2015.

Владика Григорије уприличио Васкршњи пријем

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, замјеник митрополита дабробосанског Николаја, уприличио је у сједишту Митрополије дабробосанске у Сарајеву на Васкршњи уторак, 14. априла, Васкршњи пријем за представнике цркава и вјерских заједница у БиХ, дипломатског кора и међународних организација, те јавног и политичког живота БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ.

У пригодној бесједи владика Григорије нагласио је да је вријеме да се, послије страдања, „појави нова нада и нови живот за наш народ у овом граду“.

„Вјерујемо да је то, уз наш заједнички напор, могуће и неопходно“, истакао је владика Григорије.

Његово преосвештенство је рекао да нас етос Васкрса упућује да је пуноћа и смисао сваког празника у заједништву у радости коју дијелимо са свим људима добре воље.

„Васкрсење Христово испуњава нас свјетлошћу и осмишљава наше постојање, а овим пријемом желимо да бар дио те свјетлости и смисла подијелимо са свима вама, будући да цијенимо ваш допринос нашем постојању и опстанку у овом граду и на овим просторима у цјелини“, рекао је владика Григорије.

Преосвећени је поручио да је Васкрсење Христово „основа свега онога што ми као хришћани јесмо, те је оно на тај начин у темељу идентитета овог града и ове земље“.

„Васкрсом бивамо поучени нади, животној и историјској лекцији зрна пшеничног које и преко границе смрти даје многоструки плод“, истакао је владика Григорије.

Пријему су присуствовали надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, предсједник Јеврејске заједнице Јакоб Финци и представници других цркава и вјерских заједница у БиХ.

Међу званицама су били и посланици и делегати у Парламентарној скупштини БиХ, Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и министри и замјеници министара у Савјету министара БиХ, представници власти Републике Српске и Федерације БиХ, те остали представници политичког и јавног живота.

Пријему су присуствовали и амбасадори Русије Петар Иванцов, САД Морин Кормак, Велике Британије Едвард Фергусон, Француске Клер Бодони, те други чланови дипломатског кора у БиХ.

Извор:http://www.mitropolija.org/vijest528.html

Владика Григорије служио у Саборном храму у Сарајеву

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије, замјеник митрополита дабробосанског Николаја, служио је на Васкршњи уторак, 14. априла, Свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву. Епископу Григорију саслуживало је 18 свештеника и три ђакона Српске православне цркве.

У бесједи великом броју окупљених вјерника владика Григорије поручио је да се на Васкрс, најважнији дан у години, морамо, како год знамо и умијемо, да отворимо за Онога који хоће да уђе у наше срце, јер је Он све учинио да би наше срце испунио собом, топлином, добротом и животом.

„Важно је да Христа пустимо у наша срца. Он хоће да уђе у наше срце, Он је ради тога дошао у овај свијет, Он је ради тога претрпио крст, страдање и смрт. Често нисмо спремни да отворимо своје срце, а Он непрестано стоји на вратима нашег срца и куца и чека да га ми отворимо“, истакао је преосвећени Григорије.

Према његовом мишљењу највећи проблем сваког човјека, сваког живог бића јесте затвореност срца.

„Најбитније је да отворимо своје срце, а онда ћемо да отворимо и ум, и вољу, и тијело, и душу и сва чула и онда ћемо бити живи, не само за Бога, него и за друге“, нагласио је владика Григорије.

Његово преосвештенство наглашава да на Васкрс морамо да запалимо наше срце, морамо да нађемо начин да нам гори срце, јер се врло често наше срце претвори у пусту, хладну и празну пећину.

„Зато је овај Празник над празницима, Слава над славама тако важна и тако моћна, јер без ње неће горјети наше срце. Када оживе наша срца, онда ће оживјети и овај град, овај крај и ова земља“, истакао је владика Григорије.

На Литургији се причестио велики број вјерника, а пратио ју је својим пјевањем хор „Слога“ под диригентском палицом магистра црквене музике Стефана Мојсиловића.

Извор:http://www.mitropolija.org/vijest527.html