Daily Archives: 5. јуна 2015.

Славске свечаности на Дреновику

Светом литургијом, свечаном литијом и ломљењем славског колача Црква свете Тројице у Кифином Селу обиљежила је крсну славу.

Богослужење је обавио јереј Драго Зубац, а након тога је преломљен славски колач уз пригодне здравице.

Саборовање је настављено дружењем вјерника и подсјећањем на нека стара времена када се на чувеном Дреновику укупљало преко 5.000 душа.

Црква Свете Тројице у Кифином Селу грађена је у вријеме владавине Немањића и представља један од најзначајнијих културно – историјских споменика Херцеговине. На мјесту данашње цркве некад се налазила много већа грађевина о чему свједоче и остаци темеља. Овај православни храм је у другој половини 19. и почетком 20. вијека била главни носилац културног и духовног живота народа цијелог невесињског краја.

Смјештена у централном дијелу Невесињског поља доминирала је околином, а њена три звона могла су се чути у свим околним селима. У бурним временима ропства под разним тиранима у Цркви су се одржавали главни састанци невесињских главара и кнезова и договарало се о подизању буна и устанака којих је у овом крају било много.

На славу Цркве – Тројичин дан одржавао се и највећи народни сабор у невесињској општини и та традиција у нешто мањем обиму сачувана је и до данашњих дана.

Радио Невесиње

Свечаности у Дрежњу и Удрежњу

Богослужењима и полагањем цвијећа на спомен обиљежја данас су становници невесињских села Дрежањ и Удрежње обиљежили 74. годишњицу првог оружаног отпора окупаторско – усташким јединицама у Другом свјетском рату. Пригодним свечаностима присуствовали су потомци жртава, представници Општине Невесиње и Општинске борачке организације и мјештани.

Након свете литургије у Цркви светих цара Константина и царице Јелена у Слату код Спомен обиљежја на мјесном гробљу у Дрежњу Општинска борачка организација положила је цвијеће. Парастос, паљење свијећа и полагање цвијећа уприличено је и на Партизанском гробљу у Дрежњу.

Иако је у историји остало записано да је Дан устанка притив фашизма у БиХ 27. јули 1941. мјештани малог невесињског села Дрежањ су још 3. јуна први смогли храбрости да пруже оружани отпор окупаторској сили.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Дрежањ Драган Ивковић нагаласио је да су њихови славни преци показали одважност и први у поробљеној Европи пружили отпор фашизму.

– Њихову жртву не смијемо заборавити без обзира на неке покуашаје ревизије историје – поручио је Ивковић.

Дрежањ је иначе у Другом свјетском рату био чувено атифашистичко упориште и стално је био трн у оку окупатору. У овом селу 30 домова остало је без два или више чланова, а 32 борца су погинула у НОБ-у.

Света литургија јутрос је служена и у Цркви светог пророка Илије у Удрежњу. Код Спомен обиљежја првим жртвама усташког злочина у невесињском крају одржан је помен и подјећање на 2. јун 1941. године када је усташка хорда на кућном прагу убила 29 недужних цивила.

 Радио Невесиње