Daily Archives: 6. јула 2015.

Делегација Унеска посјетила Саборну цркву Свете Тројице

Директор Унеска Ирина Бокова рекла је да ће та организација размотрити како да помогне завршетак обнове Саборне цркве Свете Тројице у Мостару, изјавио је Срни мостарски парох Радивоје Круљ. Бокова је данас посјетила градилиште Саборне цркве, а о детаљима у вези са рушењем и обновом овог храма упознао ју је парох Круљ.

Према његовим ријечима, директор Унеска јако се заинтересовала за обнову Саборне цркве и нагласила да је задовољна досадашњом обновом и начином како се поштују стандарди заштите и конзервације. Саборна црква гради се на исти начин као што је изграђена 1873. године јер је ријеч о националном споменику.

„Бокова је рекла да ће Унеско размотрити начин како да помогне завршетак обнове Саборне цркве“, навео је Круљ.

Унеско је већ раније пружио помоћ за обнову Саборне цркве и на препоруку те организације Шпанија је дала донацију за ту намјену. Саборна црква Свете Тројице у Мостару срушена је до темеља у јуну 1992. године, а обнова је почела 2008. Ово је једини велики вјерски објекат у БиХ који још није обновљен.

Саборна црква Свете Тројице налази се у заштићеној зони Унеска.

Извор:Срна

Освећење Храма Светих Косовских мученика у мјесту Сточа

У недељу по Видовдану 05. јула освећена је црква Светих Косовских мученика у мјесту Сточа, село Заборани. Чин освећења цркве и свету Литургију по благослову епископа Захумско – Херцеговачког и Приморског г. Григорија, служио је игуман манастира Житомислић архимaндрит Данило Павловић уз саслужење свештеника Алексе Зубца, Зорана Илића и Младена Чалије.

Након литургије је преломљен славски колач, након чега је игуман Данило уручио плакете захвалнице највећим донаторима и прегаоцима који су најзаслужнији за изградњу овога храма.

Славље је завршено свечаним ручком за који је великим дијелом заслужно комшијско село Придворци.

Идеја за изградњу цркве у Сточи јавила се још 1966. године када се и служила прва литургија на овом мјесту, али вољом тадашње власти тада до тога није дошло. Храм је почео са изградњом 2012.године благословом епископа г. Григорија, а трудом и залагањем мјештана околних села, првенствено господина Љубана Дуке који је био истински прегалац уложивши највећи труд у изградњи овога храма.