Daily Archives: 26. јула 2015.

Освећење звона у Тријебњу

Двадесет година након страдања Храма Св. Николаја Мириликијског у Тријебњу, и народа око њега 25. јула поново су зазвонила освећена звона овог древног Храма, задужбине Радоја Храбрена-Милорадовића ктитора и градитеља светиња око Стоца и околине. Литургију Господу принесоше уз вијерни народ игуман житомислићки Данило, сабрат Манастира отац Лазар и парох столачки. Поздравивши све присутне ријечима пастира отац игуман је поучио све и поручио да када год чујемо звона она нас сабирају Господу на молитву и благодарење, из чега се касније рађа заједница. Тако је било вијековима прије тако нека буде сада и у будуће.

Света Литургија у Трновици

У селу Трновица надомак Билеће, у суботу 25. јула 2015.године у храму св.архангела Михаила служена је Св.Литургија и одржан сабор братства Уљаревић.

Надлежни парох протојереј-ставрофор Драго Цвијановић предводио је свето богослужење, у току кога је поздравио све присутне, а особито братственике нашег херцеговачког презимена Уљаревић. Он је нагласио величину и значај учествовања на светим богослужењима и нашу задатост да слиједимо пут Христов, који су слиједили и наши преци. У својој бесједи, прота се осврнуо и на обнову храма Св.архангела Михаила у Трновици која је у току. Он је похвалио учествовање свих оних који су на било који начин помогли обнову храма, пошто се тиме и на дјелу показује наш живи хришћански дух и жива вјера у Васкрслог Христа.

У току богослужења одслужен је парастос свим упокојеним из братства Уљаревић.

Након свете службе Божије саборовање је настављено за трпезом љубави уз звуке гусала, народну-изворну пјесму и здравице .

Домаћини овогодишњег саборовања били су братственици Миодраг, Лазар, Крсто и Радослав Уљаревић.