Daily Archives: 3. августа 2015.

Празник Светог пророка Илије у Јасењанима

Празник Светог пророка Илије Тесвићанина, а у славу Господа Исуса Христа, окупио је на једном мјесту православне хришћанине села Јасењани, надомак Мостара, и њихове сроднике, по тијелу и Духу. Евхаристијским сабрањем началствовао је мјесни парох, презвитер Небојша Радић.

Сабрања око храмовне Трпезе, настављено је и за трпезом једине обновљене куће Рајковића у овом селу.

Илиндан у Изгорима

На празник Св. Илије и селу Изгори, подно Волујака, ове године се окупио необично велики број људи. Разлог за окупљање је била храмовна и сеоска слава и освећење споменика цивилним жртвама Другог свјетског рата из овог села. Споменик за 126 страдалих изгорана је подигнут трудом мјештана овог села уз велику помоћ Општине Гацко.

Свету Литургију су служили Архимандрит Данило, игуман ман. Св. Саве у Голији, и мјесни парох Велимир Ковач уз присуство монаха из ман. Св. Петра Дабробосанског и Херцеговачког из Данића и монаха Арсенија из ман. Суково. Литургији и освећењу споменика је присуствовало преко пет стотина вјерника.

Након Свете Литургије, литије и ломљења славског колача, присутне су у име домаћина поздравили свештеник Велимир Ковач и г. Славко Атељевић. Након тога се окупљеним обратио Начелник Општине Милан Радмиловић, а историјски час је одржао историчар Милан Никчевић.

У живописном планинском амбијенту, домаћини овог села су све присутне почастили славским ручком.

Илиндански сабор у Звијерини

Као и низом претходних година у селу Звијерина на територији билећке општине на Илиндан се одржава традиционални Илиндански сабор. Мјештани овога села како са територије Билеће, тако и из читаве наше земље и иностранства, долазе овај дан у село Звијерина одакле води њихово поријекло и окупљају се у сеоској цркви Св.Николаја Мирилијкиског Чудотворца.

Надлежни парох протојереј-ставрофор Драго Цвијановић началствовао је Светом Литургијом у препуном храму који није био довољан да прими све оне који су тога дана дошли да учествују у литургијском сабрању. У својој бесједи упућеној вјерном народу, прота Драго је истакао величину Св.пророка Илије који је изнад свега имао непоколебљиву вјеру у Господа, рекавши при том да сви ми исто тако треба да вјерујемо и Господа и следујући Илијин примјер.

Након Свете Литургије дружење је настављено у порти храма.