Daily Archives: 30. децембра 2015.

Мостар никад неће бити оно што је био без Саборне цркве

Хрватски лексикографски институт Босне и Херцеговине из Мостара, на челу с директором Иваном Анђелићем, уручио је символичну новчану донацију за обнову Саборне цркве у Мостару. У допису Хрватског лексикографског института наводи се како је Саборна црква била и остаће једна од најљепших архитектонских вреднота у Мостару и читавој Херцеговини. “Поуздано знамо да њена обнова конзерваторском методом захтијева много више средстава него што се уопште могло планирати, а још мање обезбједити. Осјећајући жалост због њеног рушења и у исто вријеме и жељу да се поново угледа њена љепота, Хрватски лексикографски институт Босне и Херцеговине, као веома мала установа са скромним буџетом, прилаже 300 КМ у фонд за обнову”, наводи се у њиховом допису, уз жељу да Саборну цркву “поново угледамо при уласку и изласку из Мостара”.

Иван Анђелић каже да је Саборна црква, “једна од највећих културних вреднота Мостара”. “Саборна црква је свједок времена, културе, вјере, свега онога што је чинило ту цркву. Мостар не може бити оно што је био и што би требало да буде без тог лијепог украса. Будући да вјероватно имају тешкоће због затварања финансијске конструкције, јер се Саборна православна црква обнавља конзерваторском методом која је јако, јако скупа, из наших скромних могућности симболично смо даровали 300 марака, и то након промоције другог тома Хрватске енциклопедије БиХ, кад смо зарадили неки мали износ од продаје тих књига. Иначе, и Институт на чијем сам челу се мучи с новцем. Али, ‘дао је највише онај ко је дао све што има’. То је она Библијска мудрост о донацији, кад Исус одговарајући на питање: ко је дао највише?, каже ‘Сиротиња је дала највише јер је дала све’. Ја нисам дао све, али сам дао највише колико сам могао. С тим што на овај начин позивам све оне да и скромним донацијама и ако могу више, потпомогну да се тај храм што прије заврши и да буде онај украс Мостара који је и до сада био”, каже Анђелић.

Зашто је важно обновити Саборну православну цркву, без које Мостар није исти град? Тај храм је важно обновити – одговара Анђелић – да би Мостар био мултиетичан, интеркултуран, интеррелигиозан, да би сви схватили да је вријеме будућности вријеме мира и да сви заједно морамо радити на изградњи Мостара. А колико је Мостар данас заиста мултиетичан? “Он је у броју мултиетичан, али је у односима још јако далеко од тога, и сви људи добре воље и они који схватају будућност, морају интензивно радити на томе. То не иде тако брзо, али људи ипак морају размишљати о томе што је Мостар био и што он у будућности мора бити. Ако тога нема, он заостаје, а и сами видимо да заостаје по изгледу и по свему ономе што градови попут Мостара имају. Недавно сам био у Подгорици, која је увијек била негдје паралела с Мостаром. Подгорица је сада права мала метропола, сређена и уређена, а Мостар битно заостаје”, каже Анђелић.

Хрватски лексикографски институт БиХ, као носитељ пројекта, недавно је у Мостару, а прије тога у Сарајеву, организовао промоцију другог тома Хрватске енциклопедије БиХ, шест година након што је објављен први. Анђелић каже како се на трећи том неће морати чекати идућих шест година. “Амбициозно смо ушли да паралелно радимо трећи и четврти том, јер имамо јако велику грађу већ припремљену и надам се да ћемо за око двије године тај дио имати завршен”, каже Анђелић.

Извор: „Дневни лист“

Обнова храма у Добричу

Храм Свете мученице Недјеље (Киријака Никомидијска) на мјесном гробљу у Добричу, који је похаран и опустошен у посљедњем рату на овим просторима, протеклих дана у потпуности је обновљен. Обнова унутрашњости и спољашњости храма, као и зида око порте, извршена је уз помоћ Министарства расељених особа и избјеглица Федерације Босне и Херцеговине, уз посебно залагање ресерног министра, господина Едина Рамића и господина Слободана Томића, делегата у Дому народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине.