Daily Archives: 7. фебруара 2016.

Шеста панел-дискусија и затварање Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“

Шеста панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“, одржана је трећег, посљедњег дана скупа, обрађујући тему из односа теологије и економије, а под називом „Морал и економија“.

Модератор ове панел-дискусије, доцент др Марко Ђого, у разговору са професором др Даницом Поповић, професором др Данијелом Цвјетићанином и доцентом др Владисалвом Топаловићем, покушао је да представи однос морала и економије са становишта различитих економских становишта, односно економија, и са различитих религијских становишта, а нарочито православног хришћанског.

По завршетку расправе, у оквиру ове посљедње теме скупа, сам Трећи годишњи скуп „Теологија у јавној сфери“ својим обраћањем затворио је епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије, осврћући се на све његове садржаје, захваљујући се свим организаторима, учесницима, посјетиоцима, спонзорима и волонтерима.

Пета панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“

Пета панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“, одржана је трећег дана скупа, бавећи се односом теологије и културе, а под називом „Умјетност у храму“.

Улогу умјетности у многим њеним видовима (просторном, визуелном, аудитивном, сценском, дигиталном…) и са њиховим прожимањима у храму, модератор Тамара Рајковић проблематизовала је у оквиру панел-дискусије, у којој су учешће узели: епископ професор др. Максим Васиљевић, архимандрит Иларион Лупуловић и професор др Оливер Томић. Притоме, под појмом (хришћанског) храма, подразумијеван је одређени простор али и вријеме. Посебаним освртом на присуство драмске умјетности у тако доживљеном храму, установљена је извјесна антиципација Литургије у античкој драми. Појашњено је поимање литургијског простора и времена, а истинска оригиналност препозната је само у Божијем стварању.

Велики допринос дискусији, у њеном другом дијелу, дала је бројним интересантним питањима и присутна публика, а нарочито теоретичари и практичари умјетности, као и учесници овог скупа, који су са богословског аспекта проблематизовали извјесне црквене умјетничке изражаје.

Радионица за вјероучитеље

У склопу Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“ у суботу 6. 2. 2016. године у јутарњим часовима, успјешно је одржана радионица за вјероучитеље на тему „Теорије еволуције и теологија стварања: између конфликта и хармоније:“ Радионица је одржана у амфитеатру Факултета за производњу и менаџмент добром вољом Декана факултета професора др Душана Јокановића.

Модератор радионице је био свештеник Александар Шмања, који је представљајући госте: професора др. Алексеја Тарасјева и доцента др Ненада Тупешу позвао вјероучитеље да узму активног учешћа у радионици. Осим вјероучитеља наше епархије, у раду радионице су учествовали и вјероучитељи из Митрополије дабробосанске, као и колеге са Католичког вјеронаука предвођени др. Томиславом Млакићем, а радионици су се придружили и професори биологије ттребињске гимназије. Успјех радионице је потврдило ведро расположење учесника и активно учешће свих присутних.

Сагласивши се ставовима са друге панел дискусија и продубивши своја знања учесници су се упутили ли ка Кулруном центру да би се ушествовали у даљем раду Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“.