Daily Archives: 15. фебруара 2016.

Одбрана докторске дисертације Андреја З. Јефтића

На Богословском факултету у Београду, клирик наше епархије, Андреј З. Јефтић успјешно је одбранио докторску дисертацију на тему РЕЦЕПЦИЈА СВЕТИХ ОТАЦА У ДЈЕЛУ ТОМАСА Ф. ТОРЕНСА – Патристичка теологија и савремена наука, код ментора проф. др Владана Перишића. Комисија у саставу: проф. др Богољуб Шијаковић (предсједник), проф. др Максим Васиљевић, проф. др Владан Перишић, доц. др Здравко Јовановић и доц. др Дарко Ђого, констатовала је да је кандидат Андреј З. Јефтић успјешно одбранио свој рад и да је његова одбрана оцијењена као „одбранио са похвалом“. Одбрани дисертације је присуствовао и епископ ЗХиП г. Григорије, бројни студенти, асистенти и професори Богословског факултета, као и професори Београдског универзитета.

Трећа година „Просвјетине школе српског језика, историје и културе“ у Мостару

У суботу, 13. фебруара 2016. године, у Мостару, почела је настава „Просвјетине школе српског језика, историје и културе“. Овај пројекат Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ – Градски одбор Мостар, под слоганом „Језик Шантића, историја Ћоровића, култура Радуловића“, одвија се трећу годину заредом, омогућавајући дјеци основношколског и средњошколског узраста изучавање извјесних наставно-научних дисциплина које нису заступљене у званичном систему образовања на подручју Херцеговачко-неретванског кантона. Окупљеним ученицима и њиховим родитељима, прије саме наставе у Владичанском двору у Мостару, обратио се потпредсједник СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар, Ранко Чворо, захваљујући на сталној подршци Епархији захумско-херцеговачкој и приморској, Црквеној општини мостарској, као и Министарству културе и информисања Републике Србије, Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије и Генералном конзулату Републике Србије у Мостару.

Са повећањем броја дјеце, која суботом, од фебруара до јуна, похађају наставу српског језика, историје и културе, ове године уведена је подјела на три узрасне групе: група за основношколце нижих разреда, група за старије основношколце и средњошколска група. Притом, наставу из српског језика иводе наставници разредне наставе Дана Чоловић и Јелена Гордић, као и професор српског језика на Колеџу уједињеног свијета у Мостару Тања Чворо. Наставу из области културе Срба изводе глумац Бојан Берибака и мастер историчар умјетности Тамара Рајковић, док историју Срба предаје дипломирани историчар Милан Ситарски.

СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар