Daily Archives: 14. марта 2016.

Архимандрит Данило Павловић игуман манастира Житомислић успјешно одбранио магистарски рад

У сриједу, 09. марта 2016. године, у амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Свети Василије Острошки у Фочи, магистарски рад под називом Псалтир и богослужење, однос Псалтира према јеврејском култу, ранохришћанском богослужењу и његов положај у византијском литургијском типу, бранио је архимандрит Данило Павловић игуман манастира Житомислић. Трочлана комисија, коју су сачињавали: доцент. др Дарко Ђого (Декан ПБФ-а у Фочи и предсједник комисије), доцент. др Ненад Тупеша (професор Литургике на ПБФ-у у Фочи) и доцент. др Владислав Топаловић (професор Светог писма Старог завјета и ментор), једногласно је донијела оцјену да је архимандрит Данило (Павловић) успјешно одбранио магистарски рад.

У скоро сат и по времена, колико је трајала одбрана, публика сачињена од многобројних пријатеља и сарадника оца Данила као и бројних студената ПБФ-а, слушала је занимљиву дискусију. Овом приликом слушаоци су били у прилици да чују веома значајне податке, које се тичу рада и закључака савремених истраживача Псалтира, када је у питању његова употреба у култу древног Израиља, повезаност са богослужењем ране Цркве и нарочито положај који данас псалми заузимају у структури савременог богослужења. Кандидат је у одбрани показао да влада материјом изложеном у раду и способност да је изложи јасно и прецизно. Иако привржен православној традицији он није субјективан, већ сасвим озбиљно узима мишљења католичких, протестантских и осталих аутора, истраживача Псалтира, античког јудејства и хришћанства. Магистарски рад Данила Павловића представља допринос науци по томе што на основу изложене историје односа Псалтира и богослужења доноси битна сазнања о неопходности реформског пута у савременој литургијској пракси. Рад побија уобичајена стереотипна мишљења о односу Псалтира и богослужења заступљена у православној библистици и литургици.

Праштално вечерње у Пребиловцима

У Недељу, 13. марта у храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима служено је праштално вечерње а у наставку организовано је покладно дружење. Велики број верника присуствовао је служби на којој је свештеник позвао вернике да се измире једни са другима и да у међусобном миру и љубави дочекају Васкршњи пост као духовну припрему за радост Христовог Васкрсења.

Црквени хор из Билеће у посјети Мостару, Житомислићу и Пребиловцима

У организацији ЦО Билећа, црквени хор „Свети Сава“,  који поје при билећком Саборном храму , био је у посјети ЦО Мостар, манастиру Житомислић,  као и храму Васкрсења Господњег у Пребиловцима. Црквени хор заједно са свештеником Александром Грчићем, предвођен старјешином билећког Саборног храма о. Небојшом Коловићем, кренуо је у суботу 12.марта, у раним јутарњим часовима пут Мостара. Испред мостарске црквене општине дочекао нас је свештеник Радивоје Круљ, који је присутне провео Саборним храмом Свете Тројице, који је у изградњи, старом црквом Рођења Пресвете Богородице, као и владичанским двором.

Манастир Житомислић је био сљедеће одредиште, гдје се послије обиласка и кратког предаха кренуло у Пребиловце. Свештеник Марко Гојачић је присутне упознао са историјом страдања и васкрсавања Пребиловаца, након чега су сви са великим одушевљењем обишли новоизграђени Пребиловачки храм.

Препуни утисака и преплављени нескривеном радошћу, црквени хор се вратио у свој град, са нестрпљењем ишчекујући неко ново дружење.